Moskva zuří kvůli krokům Česka: "Nehorázné. Nepoučili se z historie!"

Česko mělo vyvlastnit marocké tanky, aby je mohlo následně opravit po potřeby Kyjeva, informovalo v pondělí ministerstvo obrany Ruské federace, zprávu následně převzala agentura TASS.

"Považujeme tento nehorázný případ za další důkaz nepřátelského protiruského kurzu českých úřadů, v jehož rámci se Praha neváhá snížit k porušování základních ustanovení mezinárodního práva upravujících obchod se zbraněmi a zabavit cizí majetek," upřesňuje ruské ministerstvo, jehož obviňování graduje.

[chooze:article;value:493635]

​"S lítostí sledujeme, že se opakuje smutná zkušenost z druhé světové války, kdy české podniky, které byly součástí vojensko-průmyslového komplexu nacistického Německa, neúnavně dodávaly Třetí říši zbraně pro vedení války proti SSSR," poznamenala Zacharovová v odpovědi novinářům na dotaz médií, zda Česká republika předala marocké tanky Ukrajině.

"Vypadá to, že současné vedení České republiky se nepoučilo z historie, protože dychtivě proměnilo svou zemi v jedno z primárních míst pro výrobu, opravy a modernizaci vojenského vybavení, které má být posláno kyjevskému neonacistickému režimu," zdůraznila Zacharovová.

Podle ní Česko před válkou na Ukrajině podepsalo s Marokem smlouvu na modernizaci 130 tanků T-72B, které africká země získala od Běloruska na přelomu milénia. Do Maroka se jich údajně vrátilo jen 56, dalších 74 prý Česká republika vyvlastnila, aby je mohla poskytnout Ukrajině.

České ministerstvo zahraničí celou záležitost okomentovalo jen stručně. "S lítostí pozorujeme, že se z ruského ministerstva zahraničí stalo ministerstvo lží a války,“ uvedl pro TN.cz mluvčí resortu Daniel Drake s tím, že další podrobnosti k záležitosti uvádět nebude.

[chooze:article;value:458733]

​Maroko se ale k podpoře Ukrajiny nechalo samo přesvědčit, jak informoval Kyiv Independent, loni 26. dubna na konferenci v německém Rammsteinu. Jde o první pomoc Ukrajině od afrického státu, který otočil o 180 stupňů.

Po začátku ruské invaze se monarchie s hlavním městem Rabat nejprve snažila zůstat neutrální. Ukázalo to i hlasování ve Valném shromáždění OSN loni v březnu. Tehdy Maroko nebylo pro schválení deklarace odsuzující ruskou agresi na Ukrajině. Rabat se připojil k pětadvaceti africkým státům, které se zdržely nebo nehlasovaly pro.

​Podle EurAsian Times je i po předání sovětských strojů tankový arzenál Maroka poměrně silný – má například 384 amerických M1A1 a M1A2 Abrams, 150 čínsko-pákistánských tanků VT-1A Al Khalid, stejně jako stovky amerických M48 a M60 Pattonů a 116 rakouských tanků SK-105. Strojů T-72 měla země celkem 136.

Tank T-72M4 CZ:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.