Mrazivý projev Macrona: Evropě reálně hrozí zánik, pro USA nejsme prioritou

Emmanuel Macron ve svém projevu kritizoval Evropu za to, že podle něj neinvestuje dostatečně do inovací, ochrany průmyslu, posilování armády a do obrany. Varoval, že jí kvůli tomu hrozí zánik. Je to podle něj reálná varianta. 

"Evropa je smrtelná a může zemřít. Záleží jen na našich rozhodnutích," citoval slova francouzského prezidenta web Politico. V souvislosti s tím přiznal, že Spojeným státům jakožto ochránci Evropy nevěří. "Jakkoli je naše spojenectví s Amerikou silné, nejsme pro ně prioritou," řekl Macron ve čtvrtek a dodal, že "mají dvě priority: sebe a Čínu".

[chooze:article;value:551358]

Vyzval tak starý kontinent, aby přijal obrannou strategii, která bude méně závislá na Spojených státech. Za největší hrozbu označil Rusko, které podle něj od začátku invaze na Ukrajinu ztratilo zábrany. Varoval i před Íránem. S odkazem na Macronův projev o tom informoval deník Le Monde.

Evropská unie by měla podle Marcona zrevidovat i svou obchodní strategii, která "nemůže fungovat, pokud jsme jediní na světě, kdo respektuje pravidla obchodu – tak jak byla sepsána před 15 lety –, pokud je Číňané a Američané přestanou respektovat," citovala slova francouzského prezidenta televize France 24.

Macron dále uvedl, že Evropa "musí ukázat, že není vazalem Spojených států" a chce, aby byla soběstačnější v oblasti kybernetické obrany a bezpečnosti. Při nákupu vojenského vybavení by měli být upřednostňováni evropští dodavatelé. Francouzský prezident požádá v příštích měsících evropské partnery o návrhy.

Na řeč už pozitivně reagoval německý kancléř. "Francie a Německo chtějí, aby Evropa zůstala silná. Váš projev obsahuje dobré nápady, jak toho můžeme dosáhnout," uvedl Olaf Scholz na sociální síti X.

Západ Rusku nesmí ustoupit ani vůči němu projevit slabost, prohlásil Macron v březnu. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.