Mrazy způsobily nevídané škody. Ovoce bude dražší, říká agrární analytik

Ovocnářům současné počasí nepřeje. Mrazy zdecimovaly rozkvetlé stromy a úroda bude pravděpodobně minimální. Podle chaloupky tak mnoho českého ovoce v regálech obchodů neuvidíme.

Vliv to pravděpodobně bude mít i na ceny. "Kdyby to byl problém jen České republiky, tak by se dala část produkce dovézt ze zahraničí," uvedl Havel. To teď ale podle něj neplatí, protože stromy pomrzly i v dalších evropských zemích.

[chooze:article;value:550634]

Že by ale ceny měly růst závratně si nemyslí. "Pokud teď kupujeme kilo jablek za 30 korun, budeme je kupovat za více než 40," popsal. "Odmítl bych ale katastrofické scénáře, že by kilo mělo být za 80 korun," dodal.

Výpadek úrody je ale obrovský problém pro pěstitele. "80 % procent podniků v Česku nebude mít vůbec žádnou tržbu," řekl Chaloupka. I proto jim podle něj ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) přislíbil pomoc.

[chooze:article;value:551643]

Ovocných sadů v Česku ale i tak ubývá. "Jednotlivé subjekty snižují výměru, některé i opravdu výrazně, třeba na polovinu," uvedl Chaloupka. Podle Havla je to problém i kvůli erozi. "Není to jen o tom jablku, ale i o tom, aby nám vítr neodfoukl z polí zeminu," vysvětlil.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.