Muž přes 30 let předstíral, že nevidí. Prozradilo ho čtení smutečních oznámení

Příběh dnes už 84letého Itala začal v roce 1990, kdy ho poprvé označili jako těžce zrakově postiženého, píše deník Today. Stav muže se podle lékařských záznamů postupně zhoršoval, až se dostal do stádia úplné slepoty. Tu mu odborní lékaři potvrdili v roce 2020.

Mělo jít však o podvod, muž totiž slepý nebyl, a neměl tedy ani nárok na peníze od státu. Jak popsala agentura ANSA, seniora prozradilo neobvyklé jednání, které by nevidomý rozhodně nezvládl. Mimo jiné četl smuteční oznámení, vybíral si peníze z bankomatu, a dokonce se při procházce městem vždy umně vyhnul překážkám. 

​V hledáčku policie byl několik měsíců, ta ho už také obvinila z přečinu podvodu.

[chooze:article;value:539876]

A problém nebude mít jen senior. Budou mít co vysvětlovat i dva lékaři, kteří diagnostikovali zhoršení jeho zdravotního stavu. Vyšetřovatelé ale nevylučují, že do neobvyklého případu bylo zapojeno více lidí.

Soud nařídil preventivní zabavení veškerého majetku falešného slepce. Jde o 90 tisíc eur (zhruba 2,25 milionu korun) a byt na okraji města Cirié. Zřejmě bude muset také splatit celou částku, kterou za uplynulých 34 let, kdy své postižení předstíral, od státu obdržel. Soudní řízení by nakonec podle prokurátora mohlo vést až k úplné konfiskaci majetku.  

A zdá se, že toto italské město podobné podvodníky přitahuje. Před několika lety tam policisté odhalili důchodce (83), který řídil tříkolku, přestože tvrdil, že je slepý, popisuje ANSA. I ten stanul před soudem a musel vracet přes 100 tisíc eur (téměř 2,5 milionu korun), o které se neoprávněně obohatil.

Podvodník využil obličej i hlas Jaromíra Jágra. Více v reportáži (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.