Muž v garáži schovával hromadu šrotu. Vyklubala se z něj jaderná zbraň

Velké překvapení čekalo v garáži muže z amerického státu Washington. Mezi haraburdím se tam nacházela neobvyklá starožitnost. Co původně vypadalo jako jen velká rezavá roura se nakonec ukázalo být jadernou zbraní ze studené války, píše portál BBC.

Muž totiž přechovával raketu typu Douglas AIR-2 Genie. Ta sloužila jako neřízená raketa amerického a kanadského letectva v období mezi 50. a 80. lety minulého století. Důležitou vlastností těchto protiletadlových raket byla schopnost nést jadernou munici.

[chooze:article;value:531500]

Na raketu přišla policie poté, co ji její vlastník chtěl věnovat vojenskému muzeu v Ohiu. Sám netušil, co je to zač, a považoval ji jen za obyčejnou starou raketu. Jak uvádí portál Metro, ke zbrani přišel poté, co jeho soused a předchozí vlastník, zemřel. Ten ji údajně koupil společně s domem, v němž žil.

Jaderný výbuch ale naštěstí nehrozil. Rakety byla už velmi stará a jadernou hlavici neobsahovala. "V podstatě to už je jenom nádrž na raketové palivo. Naši pyrotechnici se divili, proč je voláme ke kusu rezavého železa," řekl pro BBC mluvčí washingtonské policie Seth Tyler.

Právě policie se o raketu velmi zajímala. Když se však ukázalo, že není ani v nejmenším nebezpečná, nechali muže zbraň ze studené války předat dál. Raketu nyní čeká proces restaurace, po kterém bude v muzeu v Ohiu vystavena.

USA umístí jaderné zbraně v Británii. Odborníci se obávají reakce Moskvy (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.