Muzeum v Přerově vystavuje vzácný poklad. Našli ho před 100 lety

Nejzabezpečenější vitrína přerovského muzea. A v ní zlaté a stříbrné mince z doby třicetileté války. Pocházejí z tehdejšího Německa, českých zemí, Uher, Polska, Osmanské říše nebo arabského světa. "Musíme si uvědomit, že je to největší hromadný nález mincí z období třicetileté války na území České republiky," popsal archeolog Zdeněk Schenk.

Poklad objevili na místě, kde je dnes v Přerově budova pošty. Tehdy tam ovšem stála hospoda. V srpnu před 100 lety ale hostinec U Jonášů bourali. V troskách letité stavby si všimli dvou nádob. "Poklad byl ukryt půl metru pod úrovní podlahy té místnosti ve speciálně připravovaném výklenku," doplnil Schenk.

[chooze:article;value:519920]

Kdo ho tam ukryl, zůstává záhadou. Možná to byl sám hostinský, možná žoldák nebo přímo majitel domu. "Hodnota celého pokladu je nevyčíslitelná, co se historické ceny týče. Současnou nominální hodnotu by určil pouze soudní znalec," poznamenal Schenk.

O tom, že objevit poklad není nemožné, svědčí i tři roky starý případ ze Zlínska. Zlaté dukáty a stříbrné tolary tam objevil amatérský archeolog v lese. Nejspíš si je tam někdo ukryl ve 40. letech 17. století během tažení Švédů proti císařským vojskům.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.