Na Česko se žene chladné počasí. Meteorologové varují před silným větrem

Česko zasáhne studená fronta, která bude přes naše území postupovat od severu v noci na pátek. S ním dorazí silný vítr místy s nárazy kolem 20 m/s (kolem 70 km/h), na horách místy kolem 25 m/s (90 km/h). V pátek v ranních hodinách bude vítr částečně slábnout.

O  víkendu bude nadále chladné počasí a dočkáme se sněžení. "Nachystejte si lyže a nezapomeňte do pátku přezout pneumatiky. Zima už je na dohled," informoval Český hydrometeorologický ústav. V tuto chvíli je už podle nich skoro jisté, že v pátek sněžit bude. Zimní pneumatiky je nutné použít, pokud je na silnici souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námraza nebo se dá očekávat, že vzhledem k povětrnostním podmínkám se během jízdy může vyskytnout.

Zimní počasí by se mohlo udržet i po většinu příštího týdne. Tuto neděli je pravděpodobné, že se v nížinách denní maxima nepřehoupnou přes nulu. "Vzduch, který k nám bude proudit od severu až severozápadu bude arktický a co víc, bude oceánský a tedy vlhký. Očekáváme tedy i slušnou sněhovou nadílku, a to i do nížin, kde by se přechodně měla vytvořit souvislá sněhová pokrývka," uvedl ČHMÚ.

[chooze:article;value:530080]

​Na horách se dočkají ještě více sněhu, mělo by napadnout až několik desítek centimetrů. Na přesné odhady, jaká sněhová pokrývka jednotlivá místa do úterý čeká, je podle meteorologů ještě brzy. Ale podle modelu ECMWF existuje potenciál sněhu i v nížinách.

​Silný vítr

Český hydrometeorologický ústav varuje od čtvrtka 18:00 do pátku 06:00 před silným větrem. Přes Česko bude postupovat studená fronta od severu v noci ze čtvrtka na pátek. "Bude zesilovat jihozápadní až západní vítr na čerstvý 6 až 11 m/s, místy s nárazy kolem 20 m/s (kolem 70 km/h), na horách místy kolem 25 m/s (90 km/h)," uvedli meteorologové. Vítr by měl částečně slábnout v pátek v ranních hodinách.

V úterý vydal ČHMÚ výstrahu před náledím, které v části republiky hrozí. V ranních hodinách by měli být lidé vzhledem k možnému náledí opatrní v Libereckém kraji (Jablonec nad Nisou, Jilemnice, Semily, Tanvald, Turnov, Železný Brod), Královéhradeckém (Jičín, Nová Paka, Vrchlabí), Olomouckém (Jeseník, Šumperk) a Moravskoslezském kraji (Bruntál, Český Těšín, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Jablunkov, Krnov, Opava, Rýmařov, Třinec, Vítkov).

Prudké ochlazení způsobil polární vítr vanoucí ze severu. Ve čtvrtek se podle meteoroložky Dagmar Hansové při mrznoucích srážkách vytvoří ledovka a o víkendu se zejména v horských oblastech budou vytvářet sněhové jazyky, bude také sněžit a vát čerstvý vítr v nárazech o rychlosti 70 km/h.

Češi si oblíbili trávit zimu v exotice. Letos řada z nich volí Kubu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.