Na Evropu se řítí "sibiřské monstrum". Zima udeří mnohem dřív než obvykle

Počasím v Evropě má už brzy zamávat "sibiřské monstrum". Přední britští meteorologové o něm mluví jako o letošní bestii z východu, která má na kontinent nahnat studený vzduch. Ten má zamávat s počasím hlavně na severu Evropy.

Pro Irsko, kterého se má změna dotknout nejvíce, předpovídají meteorologové na začátek příštího týdne teplotní propad nejnižších teplot na 6 až 10 stupňů Celsia. Ve středu se mají denní maxima dostat jen na 14 až 16 stupňů a v noci by měly teploty opět klesnout na 6 až 9 stupňů.

"Zima chce přijít brzy," uvedl meteorolog Matty Wolves, kterého citoval deník Galway Beo a který na změnu počasí upozornil. Podle něj letošní zimou zamává i polární vír. "Mám pocit, že polární vír zůstane tuto zimu slabý. Slabší polární vír vždy přinese riziko chladnějšího počasí do nižších zeměpisných šířek," dodal.

[chooze:article;value:572169]

​V Česku si ale na tu pravou zimu ještě počkáme. Teplotní pokles i tak v příštím týdnu zaznamenáme také. Podle dat Českého hydrometeorologického ústavu budou teploty klesat postupně.

Zatímco ještě o víkendu se mají denní maxima vyšplhat na tropickou hranici 30 stupňů, pro začátek příštího týdne meteorologové předpovídají nanejvýš 23 až 28 stupňů, a postupně dokonce jen 20 až 25. I tak jsou to ale pro září vysoké teploty.

Už vloni se průměrná měsíční teplota v tomto měsíci vyšplhala na 16,5 stupně Celsia a byla o 3,5 stupně vyšší, než je průměr vypočítaný z let 1991 až 2020. "Jedná se tak o nejteplejší září v období od roku 1961," uvedli tehdy meteorologové. Zda ho letošní září překoná, se teprve ukáže.

Studená fronta už se řítí na Česko. Udeří bouřky, teploty se propadnou (8/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.