Na Evropu se ženou hned dva exhurikány. Můžou výrazně zamávat s počasím

Extrémně teplá voda v Atlantském oceánu si vyžádala svou daň. Tento faktor totiž přispívá ke vzniku silných hurikánů. V západním Atlantiku se teplota vody pohybuje dokonce od 30 do 32 °C.

Vysoké teploty už rozpoutaly hurikány Lee, Franklin a Idalia. Nyní ale nastal čas zaměřit pozornost na tropickou bouři Margot. Společně s hurikánem Leem totiž ovlivní počasí v Evropě zřejmě už příští týden.

Podle předpovědi portálu Severe Weather bude bouře Margot ještě několik dní kolísat ve středním Atlantiku. Poté se má prudce stočit na východ a zamířit směrem k západní Evropě. Meteorologové předpokládají, že Margot bude první tropickou cyklónou letošní sezóny, která se obrátí proti Evropě. Svou sílu by měl na starém kontinentě ukázat i Lee. 

[chooze:article;value:522456]

"Exhurikán Lee zřejmě dorazí jako tlaková níže k Britským ostrovům," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová. Tropická bouře Margot se má zase přesunout konkrétně k pobřeží Francie.

​Právě do těchto oblastí by měly Margot a Lee přinést chladnější podzimní počasí. A zřejmě se tak neděje naposledy. "Závěry studií klimatických změn se shodují na tom, že v rámci nárůstu teplot vzduchu Atlantiku bude počasí v Evropě ovlivňovat více exhurikánů," dodala Honsová.

Nejde navíc ani o první případ, kdy počasí v Evropě ovlivnily exhurikány. Například v roce 2011 to byl exhurikán Katia, o rok později Epson, v říjnu 2017 počasí změnily exhurikány Maria a Lee, v září 2018 Helene, v říjnu 2020 exhurikán Zeta a v loňském roce to byl exhurikán Martin.

Počasí přeje houbám. Mykoložka řekla, jaké v lese najdeme:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.