Na kolejích se připravují na rychlost 200 km/h. Pilotní provoz začne za pár měsíců

Rychlovlaky to zatím ještě nebudou, ale cestování po železnici bude brzy přece jen o něco rychlejší. Na vybraných úsecích se zvedne nejvyšší povolená rychlost až na dvoustovku. "Chceme urychlit českou železnici, už poměrně brzy příští rok. Aby si česká veřejnost mohla vyzkoušet rychlost 200 kilometrů co nejdříve," řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Na některých vybraných trasách mají vlaky jezdit rychleji. Pilotní provoz má začít zkraje roku. Už teď tam můžou soupravy svištět 160, díky vyšší rychlosti by se měla například trasa z Pardubic do Chocně zkrátit o 13 minut.

[chooze:article;value:553400]

​Největší železniční dopravce České dráhy (ČD) mají už ve své flotile 5 typů vozidel, která jsou schopna jezdit rychleji než 200 kilometrů v hodině. S některými už tak rychle i jezdí, zatím ale pouze za hranicemi.

"Například v Německu z Berlína do Hamburku nebo v Polsku v úseku Katowice-Varšava. Ve chvíli, kdy bude trať na dvousetkilometrovou rychlost také u nás, tak jsme připraveni touto rychlostí jezdit i na našem území," sdělila mluvčí ČD Vanda Rajnochová.

Prvním místem, které bylo v Česku připraveno na rychlosti přes 200 kilometrů v hodině, byl Ejpovický tunel u Plzně. Testování a ladění trvalo několik  doprava let.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.