Na pardubické radnici to vře. Velké zakázky prověří odborníci

Přestože před pardubickým magistrátem vládne adventní duch, za jeho zdmi to je naopak mezi vedením města a opozicí na nože. Radniční rozbuškou se stal bývalý primátor Martin Charvát (dříve ANO), který je obviněný z ovlivňování zakázky na stavbu parkovacího domu a do Vánoc se z vazby patrně nevrátí. Podle soudu by mohl ovlivňovat svědky, kterých je pět a Charvátův obhájce tvrdí, že zbývá vyslechnout tři.  

Radní i zastupitelé si nově chtějí nezávislým auditem posvítit na práci tajemníka, o řadu jeho podřízených se totiž čile zajímá policie. "Lidi si začínají klást otázky, kdo ten úřad vede a jestli je na svým místě," říká opoziční zastupitel Filip Sedlák (Naše Pardubice). Samotný tajemník magistrátu Michal Zitko se k obviněním odmítl vyjádřit. 

[chooze:article;value:530889]

Zakázky nad 20 milionů korun má nově kontrolovat nezávislý odborník. Stejně tak má dohlédnout na provozní náklady, které ročně radnici stojí více než pět milionů. "Je potřeba posílit kontrolu více očí," navrhuje náměstek primátora Jakub Rychtecký (Žijeme Pardubice). Pracovní skupiny při zadávání zakázek mají být navíc složené z členů všech politických stran.

To se ale nelíbí opozici na radnici. "Jsou to jenom fígle, které předložilo vedení města, že něco dělá," říká zastupitel Sedlák. Kauza se nečekaně dotkla i pardubického letiště, které ze dvou třetin vlastní město a ze třetiny kraj. Společně mají investovat desítky milionů korun do rozšíření odbavovacího terminálu. "Chceme potvrdit, zda všechny závazky města ke společným projektům platí," odůvodnil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (3PK). 

Celá kauza začala 21. listopadu policejním zátahem nejen na pardubickém magistrátu. Mezi 19 obviněnými jsou vysocí úředníci města. Prověřují se údajně předražené zakázky při opravách školek nebo bytových domů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.