Na poslední chvíli. Krachující švýcarskou banku převezme největší rival

Dohoda, jež uklidnila rozjitřené finanční trhy a které předcházela horečná jednání, byla oznámena v neděli večer, informovala BBC.

UBS zaplatí za Credit Suisse v přepočtu téměř 73 miliard korun. Švýcarská federální vláda poskytne UBS záruku na případné ztráty ve výši v přepočtu přes 210 miliard korun a švýcarská centrální banka poskytne na posílení likvidity necelých 2,5 bilionu korun.

[chooze:article;value:495208]

​Švýcarská centrální banka ve svém prohlášení uvedla, že "bylo nalezeno řešení, které zajistí finanční stabilitu a ochrání švýcarskou ekonomiku v této výjimečné situaci", uvedla BBC.

Credit Suisse byla založena před 167 lety a stala se druhou největší švýcarskou bankou. V oblasti investičního bankovnictví patřila mezi devět nejvýznamnějších bank na světě. Právě investiční část banky však v posledních letech hromadila ztráty, dalším z narůstajících problémů byla obvinění z praní špinavých peněz.

Banku dostala na kolena ztráta důvěry a hromadné vybírání vkladů znepokojenými klienty. Její akcie klesly za poslední týden o čtvrtinu, uvedla CNN. Podle odborníků už neměla šanci situaci ustát sama, nepomohla ani bilionová půjčka od švýcarské centrální banky.

[chooze:article;value:494595]

​Nouzová fúze s UBS je komerční akcí, nikoliv státní záchrannou operací, takže by na ni neměli doplatit daňoví poplatníci. Aby zabránila krachu, zvažovala švýcarská vláda i znárodnění Credit Suisse.

Zklidnění situace uvítali bankéři a finančníci z celého světa. Krach Credit Suisse, která patří mezi největší správce majetku na zeměkouli, by měl nedozírné následky pro celosvětovou ekonomiku, kterou už tak podle CNN zachvátila panika po krachu amerických Silicon Valley Bank a Signature Bank.

Credit Suisse a UBS jsou mezi 30 nejdůležitějšími bankami světa a mají aktiva v hodnotě v přepočtu přes 38 bilionů korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.