Falešní bankéři připraví lidi o miliony. Varuje před nimi nová kampaň

Zhruba půlminutové klipy z kampaně Velké odhalení ukazují, jak podvodný bankéř volá třem různým lidem. Studentce, muži v produktivním věku a seniorce, kterou ztvárnila Daniela Kolářová.

Podvodník se snaží klienty banky přesvědčit, aby mu sdělili údaje k účtu, případně vybrali peníze a vložili je do bitcoinmatu. To se mu ale nepodaří, oběti si včas uvědomí, že banka takhle nikdy lidem nevolá.

V reálném světě ale bohužel podvodníci úspěch mají. Dokazují to i statistiky za loňský rok. Policie eviduje škodu 200 milionů korun. To odpovídá více než půlmilionu korun denně. Z jednoho člověka dokonce dokázal falešný bankéř vytáhnout pět milionů.

[chooze:article;value:542001]

"Reálné zisky podvodníků jsou ale pravděpodobně mnohem vyšší. Oběti tuto trestnou činnost z různých důvodů policii nenahlašují," řekl náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík s tím, že lidi od nahlášení nejčastěji odradí stud.

Na celé osvětové klipy se podívejte tady:

"Tento přístup ale napomáhá samotným pachatelům, aby beztrestně okrádali další oběti. Poškození by jako první měli kontaktovat svoji banku a následně věc oznámit na policejní služebně," doplnil Kubík. Podle dat bankovní asociace skutečné zisky podvodníků přesahují miliardu.

Policie vloni rozkryla dvě velké skupiny, které za podvody stály. Jejich místo ale rychle zaplnil někdo jiný, protože těchto podvodů neustále přibývá. Kampaň má přispět k tomu, aby si lidé riziko uvědomili a nevěřili báchorkám falešných bankéřů.

Na tiskovou konferenci se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.