Na řece Bílině plavala hustá pěna. Děje se to velmi často, tvrdí místní

Podivná pěna se ve středu ráno vytvořila na hladině řeky Bíliny na Ústecku. "Vezl jsem kolem sedmé dceru do školy a všiml jsem si toho u Trmic. U Ústí nad Labem u jezu to vytvářelo úplné mohyly," popsal havárii čtenář TN.cz David Soukup. Pěna podle jeho vyjádření byla cítit po saponátu.

"Pěna se v dopoledních hodinách vyskytovala mezi Trmicemi a Ústím nad Labem," potvrdil redakci TN.cz únik neznámé látky mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský. Dodal zároveň, že k úhynu ryb nedošlo. Že by uniklá látka neměla být nebezpečná, potvrdil také mluvčí ústeckých hasičů Lukáš Marvan. Další podrobnosti ale odmítl sdělit.

Viníka úniku se ale vodohospodářům najít nepodařilo. "Kontrolovali jsme místa, kde dochází k ekologickým haváriím a kde by mohlo dojít ke spláchnutí nějakého saponátu do řeky, ale nic jsme nenašli," tvrdí Svejkovský.

[chooze:article;value:429821]

Podle pana Soukupa to ale není zdaleka poprvé, co do řeky uniklo nějaké pěnidlo. "Děje se to pořád," tvrdí. Že skutečně nejde o jednorázovou záležitost, potvrdil také mluvčí Povodí Ohře. "Skutečně to není ojedinělé. Přesnou četnost vám teď nedokážu říct, ale není to poprvé. Děje se to léta letoucí. Někdy se najde pachatel, někdy ne," sdělil.

Podle místních je hlavním viníkem havárií firma Czech Aerosol z Velvět nad Bílinou. Že v minulosti v této továrně na kosmetické přípravky docházelo k únikům, potvrdil i Svejkovský. Tentokrát prý ale na vině není. "Kolegové tam nenašli nic ani v dešťové kanalizaci, ani v komunálních odpadních vodách," tvrdí mluvčí.

Firma jakoukoliv vinu na havárii odmítá. "Společnost Czech Aerosol není zodpovědná za žádný incident na řece Bílině," sdělil TN.cz předseda představenstva firmy Marek bohatý. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.