Smutný osud Tomáše (17): Kvůli běžné nemoci přišel o obě nohy a dostal mrtvičku

[chooze:gallery;value:32583]

​Život 17letého Tomáše se ze dne na den nenávratně změnil. Na konci školního roku u něj propukly neštovice, jejichž průběh se začal velmi rychle zhoršovat. "Maminka Tomáše 23. 6. odvezla s neštovicemi do nemocnice v Ústí nad Labem, v pátek už byl celý osypaný, jedna neštovice mu dokonce vlezla do oka," svěřila se chlapcova příbuzná.

Chlapci navíc natekla hlava, měl bolesti na hrudníku, zvracel a přestal mít sílu. V sobotu večer ho proto lékaři poslali na CT vyšetření. "V neděli Tomášek dostal septický šok, to znamená, že mu v těle fungovaly pouze srdce a mozek," popsala rodinná příslušnice.

[chooze:article;value:510970]

Tomáše proto převezli na jednotku intenzivní péče, kde zjistili, že se mu otok z hlavy dostal i do krku a musí ho operovat. "Na sále mu odsávali hnis z krku a hlavy a lékaři mu dávali poslední dvě hodiny života," doplnila Tomášova příbuzná. Naštěstí se nakonec povedlo chlapce zachránit, celý zákrok přežil, ale další týden musel být v umělém spánku. 

U Tomáše se však objevily další komplikace, přestaly se mu prokrvovat nohy, a proto mu je museli amputovat. "Původně to mělo být nad kotníky, nakonec mu museli odebrat vše až pod kolena. K tomu u něj propukla nákaza zlatým streptokokem, dostal mrtvičku, zápal plic, otravu krve a v půlce plíce měl plíseň," popsala příbuzná chlapce, kterého přes všechny problémy nakonec stabilizovali.

[chooze:article;value:494277]

Podle rodiny je aktuálně Tomáš při vědomí a zdravotní stav se mu lepší. Jeho orgány jsou stabilizované a nemusí už docházet na dialýzu. Jenže celá situace se na chlapci podepsala psychicky. "Pořád má problémy s pravou rukou, zvládne si však už sednout na sedačku. Levá noha se mu špatně hojí, ale teď začaly rehabilitace, takže se to alespoň nějak zlepšuje. Celé to ale blbě snáší, přestal jíst a komunikovat. Je mu přece jen 17," přiznala jeho starší sestra Monika.

Tragický příběh Tomáše však není prvním, který se v ústecké nemocnici odehrál. Jak informovala redakce TN.cz, začátkem března tam zápasil s neštovicemi čtyřletý Zdeněk. I jemu otekla pravá část obličeje a bojoval s velkými komplikacemi. Později mu otekl i krk, takže nemohl mluvit ani polykat. Po převezení na jednotku intenzivní péče se ale jeho stav naštěstí zlepšil.

Česko loni zasáhla vlna neštovic. Případů bylo nejvíc za posledních deset let (11/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.