Na Slovensku vyrazili do boje s medvědy. Za 17 dní jich zastřelili 16

Na 16 zastřelených medvědů upozornil ve čtvrtek na facebooku bývalý šéf Zásahového týmu pro medvěda hnědého Marián Hletko. Podle něj se to mělo stát pod záštitou Státní ochrany přírody SR (ŠOP SR) mezi 6. a 22. květnem letošního roku.

Podle bývalého státního tajemníka slovenského ministerstva životního prostředí Michala Kiči se ŠOP SR snaží tyto informace před veřejností utajit. Informoval o tom rovněž prostřednictvím svého facebooku.

"Obrátili jsme se na tiskovou mluvčí ŠOP SR Kristinu Bockovou s dotazem, proč instituce aktivně neinformuje o všech zastřelených medvědech, o kterých má informace. Odkázala nás na své kolegy. Podle svých slov ve státní ochraně přírody končí," uvedly ve čtvrtek tvnoviny.sk.

Jen od začátku letošního roku došlo na Slovensku minimálně k deseti útokům medvěda na lidi. Někteří vyvázli se zraněními, jiní přišli o život.

[chooze:article;value:560735]

Právě kvůli četným útokům medvědů na lidi schválil v květnu slovenský parlament jednodušší pravidla pro odstřel medvědů. Medvěd je na Slovensku chráněný, ale pokud bude kvůli jeho výskytu vyhlášena mimořádná situace, tak slovenské ministerstvo životního prostředí vydá výjimku pro jeho odstřel rychleji bez správního řízení.

​Naposledy vyhlásil mimořádnou situaci na Slovensku kvůli výskytu medvěda hnědého v úterý Prešovský kraj. "Důvodem je ohrožení života, zdraví a majetku," informoval ve středu deník Pravda.

Na Slovensku zastřelili medvědici se třemi mláďaty. Nedávno se potulovali po zahradách. Podívejte se na reportáž TV Nova ze začátku června:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.