Na západě Kanady zuří desítky lesních požárů, úřady nařídily evakuovat více než 24 000 obyvatel

Tisková zpráva Agentury pro řízení mimořádných událostí v Albertě (AEMA) uvádí, že počet požárů neustále roste. V pátek jich bylo hlášeno už 92, z nichž nejméně 31 je stále mimo kontrolu. Ze zbývajících požárů je 44 pod kontrolou a u 17 z nich je nepravděpodobné, že by se dál šířily.

NBC News uvádí, že povinná evakuace se dotkla celkem 24 511 lidí žijících v celé severní a střední Albertě, včetně okresů Yellowhead, Grande Prairie, včetně místních komunit Sturgeon Lake Cree Nation a Little Red River Cree Nation. Pro dalších 5 200 obyvatel, včetně obyvatel okresů Parkland a Saddle Hills, je vyhlášena evakuační výstraha. Premiérka Smithová podotkla, že vše se může změnit, protože situace se rychle mění.

[chooze:article;value:473122]

V reakci na požáry Smithová aktivovala výbor kabinetu pro krizové řízení, který se od pátku schází každý den. Současnou situaci označila za "bezprecedentní" a ujistila obyvatele, že vláda je připravena v případě potřeby využít své mimořádné pravomoci. "Naší nejvyšší prioritou je a vždy bude bezpečnost veřejnosti a odborníci, kteří situaci sledují, nás pravidelně informují," řekla Smithová s tím, že na stole jsou všechny možnosti, včetně vyhlášení výjimečného stavu v provincii.

https://twitter.com/NBCNews/status/1654954296482447361?cxt=HHwWgoC-lcKKyvctAAAA

"Vím, že to všechno je pro občany těžké, zejména pro ty, kteří byli těmito požáry přímo zasaženi," řekla premiérka. Čtrnáct okresů a obcí muselo vyhlásit stav nouze na místní úrovni. Jeden z největších požárů nahlášených agenturou AEMA se nachází asi 26 mil jihovýchodně od města Edson v západní části střední Alberty. Požár má rozlohu 24 000 hektarů a podle agentury byly do jeho uhašení během pátku nasazeny posádky tří vrtulníků.

Požár ve Fox Lake, nezačleněné obci v severní Albertě, měl rozlohu 4 383 hektarů a podle AEMA zničil 20 domů, policejní stanici a čističku vody. V pátek na hašení požáru pracovalo sedm vrtulníků, dvě letecké cisterny a šest posádek civilní ochrany.

"Je to jasná připomínka toho, jak nepředvídatelné a silné mohou být lesní požáry. Žádám vás, abyste dnes mysleli na postižené lidi," řekl v pátek novinářům výkonný ředitel AEMA Stephen Lacroix. Agentura vydala zákaz rozdělávání ohňů v celé provincii kvůli současnému "neobvykle teplému a suchému počasí" se silným větrem, který usnadňuje vznik a šíření požárů.

Podle webu 511.alberta.ca bylo od soboty v severní a střední Albertě uzavřeno také několik silnic.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.