Na zkušeného řemeslníka si počkáte i dva roky. Zájemců o výuku přibývá

Pokud teď sháníte například obkladače, na to, že by přišel ještě v letošním roce, můžete prý rovnou zapomenout. "Když si dneska zavoláte, tak vám to do Vánoc určitě neudělá. Tam jsou i půlroční, roční lhůty. A ti kluci, kteří mají to renomé, vás vezmou klidně až za dva roky," řekl prezident Cechu obkladačů Roman Pommer.

Chybí ale i řada dalších řemeslných profesí. "Nedostatek zájemců je hlavně co se týče klempířů, tesařů, zedníků. Je velká poptávka firem po elektrikářích – silnoproud i slaboproud," uvedl Karel Dvořák ze Sdružení učňovských zařízení.

Učiliště ale prý už nyní pociťují postupně sílící zájem. "Ta záležitost podřadnosti středních učilišť se začíná vyrovnávat. Je vidět, že ty obory jsou potřebné. Dneska, když je řemeslník šikovný a má zájem se učit, tak potom si vydělá velice slušné peníze," shrnul Dvořák.

[chooze:article;value:563710]

​"Když je něčeho nedostatek, tak se zvedají ceny. Tím pádem si řemeslníci vydělají často více než středoškoláci," okomentoval datový analytik společnosti Datarun Petr Bartoň.

A právě to, že by dobré finanční podmínky mohly některé firmy v rámci duální praktické výuky učňům nabídnout už za studia, by mohlo učiliště ještě zatraktivnit. "Když se soukromý sektor zapojí už během výuky, tak nabídne a ukáže lepší vyhlídky už těm mladým, a ti s větší jistotou budou odcházet i na výuční obory," dodal Bartoň.

Zatímco na některých oborech zájemci chybí, někde jich je naopak přebytek. To se podle Sdružení učňovských zařízení týká především oborů, jako jsou kadeřníci, masérky nebo pedikérky, ale i dalších profesí, které se pohybují ve službách.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.