Nad evropskou zemí se stahují mračna. Experti se bojí, že to bude druhá Ukrajina

Válka na Ukrajině se bezvýsledně táhne už téměř dva roky, ale Rusko se už teď má chystat na další invazi. Pomáhá si v tom slovními útoky a diskuzemi, v nichž se snaží vyvolat pocit, že země, kterou mají v hledáčku, je oprávněným cílem, uvedl portál Express.

Touto zemí je Moldavsko. Zprávy o útočných ruských proslovech na adresu Moldavska nejsou ničím novým. V poslední době jsou však čím dál častější a podle Institutu pro studium války (ISW) podniká Rusko takzvané informační operace.

Ty spočívají ve vytvoření narativu, který ospravedlňuje ruské zásahy do moldavské politiky. Prezidentku Moldavska Maiu Sanduovou například vykreslují jako nepřítele Ruska. "Vláda prezidentky Sanduové sleduje otevřeně rusofobní politiku," prohlásil podle ISW náměstek ruského ministra zahraničí Michail Galuzin.

[chooze:article;value:541837]

Útoky, které Rusko podniká, se údajně podobají narativu, který ruská propaganda používala krátce před napadením Ukrajiny v letech 2014, kdy Rusko anektovalo Krym, a 2022, tedy těsně před otevřenou invazí. Také Ukrajina byla cílem ruské propagandy zejména skrze nadnesená či přímo vymyšlená hlášení o síle nacistů v Kyjevě.

Moldavsko je v současnosti ve velmi špatné pozici. Je často označované za nejchudší zemi v Evropě a stejně jako Ukrajina není členem NATO. Prezidentka Sanduová je proevropsky zaměřená a snaží se zemi posunout směrem k Západu, naráží však na odpor na domácí scéně.

Část Moldavska je navíc už od jeho osamostatnění okupována proruskými separatisty. Podněstří, které je od zbytku země odděleno veletokem Dněpr, odmítá vládu sídlící v hlavním městě Kišiněvě a hlásí se k odkazu Sovětského svazu.

Rusko má v mezinárodně neuznaném Podněstří umístěny jednotky navzdory oficiálním protestům moldavské vlády. Existují proto důvodné obavy, že Rusko Podněstří použije jako odrazový můstek pro invazi.

Rusko opět ostřelovalo Kyjev. Je to o tom, kdo déle vydrží, říká analytik:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.