Nagyová chce po rozsudku zpátky do vedení Jihlavy. Uvažuje i o odškodném

Ve volbách do Senátu neuspěla, na jihlavské radnici se ale Jana Nagyová po pondělku angažovat chce. Preferenčních hlasů v komunálních volbách na to získala dost. "Myslím si, že mám tomu městu co dát, mám politice co dát," poznamenala. Zatím ale musí vydržet. "Počkáme si na to, jestli toto rozhodnutí bude pravomocné, nebo ne," prohlásil primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS). 

Několik let stíhání prý poznamenalo celý její život. "To je něco, o čem budu mluvit se svým právníkem. Protože jsem z toho rozhodně nevyšla bez újmy," uvedla. 

[chooze:article;value:483334]

Nárokovat si může třeba ušlý zisk či nemajetkovou újmu. A šlo by zřejmě o miliony. Například nynější eurokomisařka Věra Jourová (ANO) před lety vysoudila za nezákonnou vazbu v kauze Budišov 2,7 milionu korun. "Čím je to jméno frekventovanější, čím je víc uváděné a čím ten člověk zastává vyšší pozici, tím také může víc chtít," myslí si advokát Jaroslav Ortman. 

Blízká budoucnost Jany Nagyové a vlastně i Andreje Babiše teď do velké míry závisí na státním zástupci Jaroslavu Šarochovi. Ten na otázku, zda se odvolá, odpověděl: "Zvážím po doručení písemného vyhotovení."

[chooze:article;value:483511]

Případné odvolání státního zástupce by řešil Vrchní soud v Praze. Hned tak to ale podle všeho nebude. Soudci prý písemné vypracování rozsudku zabere nejméně tři měsíce. A pokud se následně žalobce odvolá, může nastat soudní kolotoč.

"Odvolací soud to může vracet soudu prvního stupně, a to opakovaně. Takže tak hned ten případ neskončí," vysvětlil advokát Jan Černý. Otázka je, jestli se vůbec bude Šaroch odvolávat. Sám totiž trestní stíhání v září 2019 zastavil. Znovu se rozjelo až po zásahu tehdejšího nejvyššího žalobce Pavla Zemana o dva měsíce později.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.