Po výroku Babiše čeká Zemana v Náchodě schůzka s polským prezidentem

V Náchodě se v úterý uskuteční setkání prezidentů Česka a Polska. Miloš Zeman dorazí do města na pozvání starosty Jana Birkeho ještě před polednem. Po procházce ho čeká oběd s místními osobnostmi a podnikateli. Příjezd Andrzeje Dudy je plánovaný až po 15. hodině. Chybět nebude oficiální uvítací ceremoniál s vojenskými poctami.

Oba státníky doprovodí jejich manželky. Součástí návštěvy bude jednání delegací na náchodské radnici. Řešit se mají česko-polské vztahy, kterých se aktuálně dotklo i vyjádření prezidentského kandidáta Andreje Babiše.

Ten při nedělní debatě v České televizi uvedl, že by v případě útoku na Polsko nebo pobaltské státy neposlal do těchto zemí české vojáky na pomoc. Později se snažil zmírnit dopady svých slov a prohlašoval, že kolektivní obranu Severoatlantické aliance (NATO) nikdy nezpochybnil.

[chooze:article;value:486046]

​"Jen jsem si nechtěl ani představit, že by mohlo dojít ke 3. světové válce. Proto politici musejí usilovat o mír a zabránit válce," napsal na twitter. Zmínil, že toto vysvětlení zaslal i polskému premiérovi Mateuszi Morawieckému. "Požádal jsem prezidenta Zemana, aby totéž řekl prezidentovi Dudovi," dodal Babiš.

Po úterním jednání delegací je plánována tisková konference a po ní setkání prezidenta Zemana a starosty Birkeho s občany na Masarykově náměstí před radnicí. Oba prezidentské páry se pak ještě setkají v polském příhraničním městě Kudowa-Zdrój, kde zakončí setkání společnou večeří.

Oba prezidenti se naposledy setkali loni na konci dubna na Pražském hradě. Zeman tehdy uvedl, že Polsko se stalo hlavním obráncem evropských hodnot a profilující zemí v odporu proti ruské agresi na Ukrajině.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.