Nákupní horečka vrcholí. U některých obchodů lidé nemohli ani zaparkovat

Zbývá pouhý týden do Vánoc a v Česku pomalu vrcholí nákupní horečka. Zlatá neděle je zároveň posledním volným dnem před Štědrým večerem a nával v obchodech tomu odpovídal. Lidí sice plno, podle obchodníků se ale ztenčily útraty. Na Vánocích letos podle průzkumů šetří dvě třetiny obyvatel.

Za dárky, jídlo a vánoční ozdoby letos Češi utratí v průměru 13 a půl tisíce. Je to sice o tisícovku více než loni, ale výrazný podíl na tom letos mají mnohem dražší potraviny.

[chooze:article;value:479422]

​Nákupní centra byla v neděli sice byla přeplněná, ale podle průzkumu téměř polovina Čechů ještě dárky nemá. Lidé, kteří si nákup nechávají na poslední chvíli, podle psychologů hazardují se svým zdravím.

"Hlavní přínos Vánoc nemá být snaha nakoupit co nejvíce dárků nebo mít co nejlépe naklizený byt, ale být se svými blízkými," říká psychoterapeut Tibor Brčka. Podle škály míry stresu určitých událostí jsou Vánoce pro lidskou psychiku rizikovější než například porušení dopravních předpisů nebo splácení půjčky.

[chooze:article;value:477888]

​Psychologové radí, abyste se z předvánočního nákupu dárků doslova nezbláznili, napište si všechny dárky přehledně na papír. "Soustředit se na sebe, na ty blízké a mít reálná očekávání," doporučuje Brčka.

Za připálené řízky anebo nedosolený bramborový salát si hospodyňky v kuchyni rozhodně nezaslouží výtky. Naopak by jim muži měli pomoci.

K varování psychologů se přidávají i lékaři. Se stresem si nezahrávejte, je prý přestupní stanicí k onemocněním srdce a imunity.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.