NATO chce uvést jaderné zbraně do pohotovosti. Hrozbou už není jen Rusko

Šéf NATO Jens Stoltenberg prohlásil, že Aliance jedná o rozmístění dalších jaderných zbraní. Reaguje tak na rostoucí hrozbu nejen ze strany Ruska, ale i Číny, která intenzivně investuje do moderních zbraní, a to včetně svého jaderného arzenálu.

"A to znamená, že v nepříliš vzdálené budoucnosti může NATO čelit něčemu, čemu ještě nikdy nečelilo, a to dvěma potenciálním protivníkům s jadernými zbraněmi – Číně a Rusku," citoval v pondělí Stoltenbergova slova deník The Telegraph, kterému poskytl rozhovor.

NATO tak chce poslat jasný vzkaz nepřátelským mocnostem. "Nebudu zabíhat do operačních detailů, kolik jaderných hlavic by mělo být v provozu a které by měly být uskladněny, ale tyto otázky musíme konzultovat. Přesně to děláme," řekl generální tajemník.

[chooze:article;value:560162]

​Prozradil, že členové NATO jednají o vyjmutí raket ze skladů a jejich uvedení do pohotovosti. "Transparentnost pomáhá přímo sdělit, že jsme jadernou aliancí," zdůraznil Stoltenberg.

"Cílem NATO je samozřejmě svět bez jaderných zbraní, ale dokud budou jaderné zbraně existovat, zůstaneme jadernou aliancí, protože svět, kde Rusko, Čína a Severní Korea jaderné zbraně mají a NATO ne, je nebezpečnější," dodal šéf NATO.

Stoltenberg podle deníku Guardian minulý týden označil jaderné zbraně za nejvyšší bezpečnostní záruku Aliance a prostředek k zachování míru.

Podle deníku Economic Times NATO mluví o zbraních veřejně jen zřídka, ačkoli je známo, že Spojené státy rozmístily jaderné zbraně na několika místech v Evropě.

Bělorusko chce spustit jaderné cvičení s Rusy. Argumentuje obranou proti Západu. Podívejte se na úterní reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.