Nebe nad Českem ozáří vzácná kometa. K vidění je jednou za 71 let

Českou oblohu bude asi do poloviny dubna zpestřovat kometa 12P/Pons-Brooks. "Je pozorovatelná malými dalekohledy, třeba triedrem. Z historie pozorování je známo, že často vybuchuje, a tak není vyloučeno, že zjasní natolik, že by mohla být vidět očima," informoval Astronomický ústav Akademie věd ČR.

"Nejlepší podmínky pro pozorování komety budou v následujícím jednom a půl měsíci," upřesnil Fyzikální ústav v Opavě. Vidět by měla být nad západním obzorem, ale k jejímu nalezení na obloze bude potřeba mapka.

[chooze:article;value:536904]

Podle teplické hvězdárny se na obloze objevuje jednou za 71 let. Její pozorování je proto příležitost, která může nastat i pouze jednou za život. "Náleží do skupiny komet tzv. Halleyova typu, tedy těles s oběžnou periodou pohybující se mezi 20 a 200 lety," popsala hvězdárna.

​"Kometu 12P/Pons-Brooks objevil teleskopicky 12. července 1812 francouzský astronom Jean-Louis Pons," řekl opavský ústav. Pozorovali ji ale podle něj pravděpodobně už čínští astronomové třeba v roce 1313, nebo dokonce 245. Důkazy k nejstaršímu pozorování ale chybí, vědci ho pouze předpokládají.

Sledování oblohy si letos užijeme. Čeká nás kometa, zatmění i meteorické roje (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.