Nebezpečný hmyz z tropů pronikl i do ČR. Na to nejsme připraveni, bojí se expertka

Do Evropy se čím dál více rozšiřují tropické nemoci. Choroby jako horečka dengue nebo malárie přenáší tropičtí komáři, zejména pak komár tygrovaný. Hmyz se poměrně rychle rozšiřuje po v Evropě, kde se pro něj vytváří vhodné prostředí, a to i v severnějších částech. 

Komár tygrovaný potřebuje vlhké a teplé podnebí, které obvykle nachází v tropech. S postupem klimatické změny ale dobré podmínky pro rozmnožování už nachází i na místech, která pro něj až donedávna byla příliš studená. Lékařka Rachel Loweová pro portál Guardian uvedla, že komáři se šíří nejen v Evropě, ale i v dříve nezasažených částech Asie, Severní Ameriky a Austrálie.

[chooze:article;value:549529]

Situace se má navíc v následujících 80 letech ještě zhoršovat. "Globální oteplování bude znamenat, že jedinci přenášející malárii a horečku dengue budou moci zahnízdit ve více regionech, kde na tyto nemoci nejsou imunní systémy obyvatel připravené," varovala Loweová.

Podle informací Evropského centra pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) se rod komárů Aedes, který tropické nemoci přenáší, vyskytuje i v Česku. Výzkumníci odhalili jejich hnízda v Ústeckém, Karlovarském, Plzeňském a Jihočeském kraji. Samostatné jedince našli také ve Středočeském a Jihomoravském kraji a na Vysočině.

Letos se zřejmě bude dařit i běžným komárům, na které jsme v Česku zvyklí. Teplé počasí na začátku dubna je probralo a první komáři se tak už líhnou. V současnosti je kvůli ochlazení aktivita tohoto hmyzu nepatrná, blíží se však oteplení, které mu opět bude svědčit.

Před šířením komárů varovali vědci už loni v červnu. Připomeňte si reportáž (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.