Nebude čím svítit? Nový šéf Hospodářské komory varuje před obří hrozbou

Pandemie podle Zdeňka Zajíčka ukázala trhliny ve svobodném trhu. "Otázkou je, jestli je dlouhodobě udržitelný. Otázka energetické soběstačnosti jak pro Českou republiku, tak pro Evropu je jedno z nejklíčovějších témat," zmínil s tím, že podle něj by v následujících dvou letech měla padnout zásadní rozhodnutí týkající se energetiky.

"Podle mého názoru se řítíme do velmi problematické situace. Nechtěl bych se dožít toho, že Evropa skončí v energetické chudobě, protože nebude mít schopnost vyrobit na svém území dostatek elektřiny, která bude potřeba. Toto období je transformační. Stojí před námi velké výzvy, bude potřeba dělat odvážná politická i ekonomická rozhodnutí," předesílá Zajíček. 

Naznačil hrozbu, že Češi nebudou mít za deset let čím svítit. "Zatím stále vyrábíme víc, než spotřebováváme. Ale z hlediska dlouhodobého výhledu jsme na tom špatně. Do deseti let tady bude skoro dvojnásobná spotřeba elektřiny, takže ty zdroje, které máme, by měly být skoro jednou takové. Musíme realizovat obrovské investiční tempo," podotkl.

[chooze:article;value:506186]

​Konsolidační balíček má podle něj trhliny, ale je to cesta správným směrem. "Ty škrty měly jít ještě hlouběji na straně výdajových rozpočtů. Nakonec to bude ale muset ještě přijít a možná už letos. Z našeho pohledu ta tužka měla být mnohem ostřejší. Dostali jsme jen pět dní na připomínky, což je strašně málo," řekl nový prezident Hospodářské komory. 

Pokud se budou muset uskromnit lidé, měl by se z jeho hlediska uskromnit i stát. "Neměly by se například vyplácet mimořádné odměny státním zaměstnancům. Pokud ten tlak je vyvíjen na podnikatelskou sféru, měl by být vyvíjen i na státní aparát," míní Zajíček.

Jedním ze zásadních témat je podle něj také digitalizace. "Mám pocit, že se Ivan Bartoš (Piráti) zasekl v budování nové agentury. Přitom máme před sebou termín 1. 2. 2025, kdy by všechny služby státu měly být dostupné digitálně pro podnikatele i občany. Mám pocit, že by v tuto chvíli měl být skoro krizový tým, který to bude řešit. Bylo na to pět let a dalo se to stihnout," uzavřel.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.