Nečekané rozuzlení obřího požáru na Svitavsku. Způsobila ho válečná munice

Na stejné místo na Svitavsku hasiči vyjížděli opakovaně. A na řadu tak původně přišla logická úvaha – v kopcích musí řádit žhář. Jenže pak za vyšetřovateli přišli hasiči, kteří si při hašení všimli nečekaného jevu. Jako by v trávě hořely prskavky.

Policisté tak přivolali pyrotechniky a ti našli munici z druhé světové války. Přesněji šlo o trasovací střely naplněné bílým fosforem. To je velmi nestabilní látka, která při zahřátí rychle zahoří.

Jelikož stráň byla po těžbě, slunce půdu silně prohřívalo, tak v kombinaci s extrémním počasím fosfor začal hořet. Pyrotechnici našli asi 20 nábojnic, tedy zhruba 300 gramů armádního materiálu.

[chooze:article;value:573102]

Hasiči si před týdnem skutečně sáhli na dno, v letošním roce se jednalo o jejich nejnáročnější zásah u požáru lesa. Hořelo totiž v nejprudším kopci široko daleko.

Kromě 30 jednotek hasičů ze širokého okolí tu zasahoval i vrtulník, který shazoval vodu po kubících. Než se čtyři hektary proměnily v uhašenou pláň, trvalo to tři dny.

Samovznícená munice způsobila škodu za půl milionu korun a jako o zázraku mluví hasiči hlavně o tom, že v tak těžkých podmínkách, jaké panovaly, nikdo nepotřeboval lékařské ošetření.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.