Nečekaný obrat. Putin chce vyjednávat s Ukrajinci a ukončit válku, oznámili Rusové

Ruský prezident Vladimir Putin je připravený zastavit válku na Ukrajině vyjednáváním o příměří, které by "uznalo současné linie bojů". Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na čtyři ruské zdroje. Na druhou stranu je ale Putin připraven dál bojovat, pokud Kyjev a Západ na návrh příměří nezareagují. 

"Putin může bojovat tak dlouho, jak to bude potřeba. Ovšem stejně tak je připravený na příměří a válku zastavit," poznamenal podle Reuters jeden ze zdrojů, který s hlavou Ruska spolupracoval a má mít kontakty na nejvyšší místa v Kremlu.

[chooze:article;value:556927]

​Další tři zdroje z Putinova okolí uvedly, že ruský vůdce vyjádřil před úzkou skupinou poradců zklamání z toho, co považuje za Západem podporované pokusy zmařit jednání. Je také rozčarovaný z rozhodnutí ukrajinské hlavy státu Volodymyra Zelenského nejednat o míru, dokud bude Rusku vládnout Putin, cituje Reuters. Zelenskyj řekl, že mír za Putinových podmínek nepřipadá v úvahu.

"Prezident Putin opakovaně dával najevo, že Rusko je otevřené dialogu, aby dosáhlo svých cílů. Naše země nechce věčnou válku," reagoval na slova ruských zdrojů mluvčí šéfa Kremlu Dmitrij Peskov. Ukrajinská ministerstva zahraničí a obrany je nechala podle Reuters bez komentáře.

Tři zdroje uvedly, že Putin pochopil, že jakékoli dramatické nové pokroky by vyžadovaly další celonárodní mobilizaci, což prý nechce, přičemž jeden zdroj, který ruského prezidenta zná, uvedl, že jeho popularita po první mobilizaci v září 2022 klesla. Putin údajně zmínil, že dosavadní válečné zisky stačí k tomu, aby "ruskému lidu prezentoval vítězství jejich země".

[chooze:article;value:556947]

V červnu se ve Švýcarsku uskuteční rozhovory, jejichž cílem je sjednotit mezinárodní názor na to, jak ukončit válku. Jednání byla svolána z iniciativy Zelenského, který řekl, že Putin by se neměl zúčastnit. Napsal to na začátku května na síti X. Švýcarsko nepozvalo Rusko.

V Moskvě zatím probíhají čistky na nejvyšších politických postech. Ve čtvrtek zatkli generála Vadima Šamarina, zástupce náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova. Šamarin je podezřelý z finančních machinací. Jde za poslední dny o konec již čtvrtého představitele ministerstva obrany kvůli korupci. Šéf Kremlu navíc nedávno vyměnil ministra obrany Sergeje Šojgua, informoval web Financial Times. 
Rusko vyhrožuje Západu. U hranic s Ukrajinou nacvičuje jadernou válku (22/5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.