Nedaří se vám zhubnout? Drastická dieta to nevyřeší, říkají odborníci

Řada lidí pravidelně bojuje s kily navíc. Podle odborníků však drastické diety nejsou tou správnou cestou při hubnutí. "Velkou chybou je, a to zejména u žen, že střídají různá období a různé diety. Mají období, kdy to neřeší. A pak si dají diety, čím přísnější, tím lepší. Opak je ale pravdou, " řekla TN.cz výživová poradkyně Hana Mojžíšová.

"Lidé by měli přestat hledat zázračné diety, prostředky a tvrzení. Zázraky neexistují," přidala se specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.

[chooze:article;value:476736]

Režim a trpělivost

Důležité je si hned na začátku stanovit nějaký režim. Podle expertů právě díky němu pak vše půjde daleko snadněji. Nutné je také počítat s tím, že nic nejde hned. A i hubnutí může nějakou dobu trvat. Obrnit se notnou dávkou trpělivosti je tedy na místě. "Je třeba si najít nějakou dlouhodobější cestu. Potřebujeme jíst kvalitní potraviny. Je potřeba si jídlo i plánovat," přiblížila Mojžíšová.

Stravování

Pokud chce člověk shodit nějaké to kilo, je třeba se zaměřit na jídelníček. "Je potřebné jíst skutečné jídlo, které zasytí a dodá živiny. Zároveň se jím nepřejídáme. Každému však může vyhovovat něco jiného, někdo se stravuje nízkosacharidově, někdo paleo. U některých zase převažuje rostlinná, nebo živočišná strava," vysvětlila Slimáková.

"Neznamená to ale, že musím přejít na cizrnu a péct z mandlové nebo špaldové mouky. A už nikdy si nedat buřta. Je to o přiměřenosti. Musí to člověku vyhovovat," dodala Mojžíšová.

Zdravá strava tak může mít spoustu různých podob. A ne všem bude prospívat ta vyvážená. Pomoci lidem proto může vzdělávací portál Co jíst.

[chooze:article;value:428116]

"Efekt stravy je silný i v tom, že když začneme jíst skutečné jídlo a tělo budeme respektovat, tak se začneme cítit lépe a přirozeně se budeme i více hýbat," je přesvědčená Slimáková.

Pohyb

Nezbytný při hubnutí je také pohyb. "Každý je dobrý, je potřeba si zvykat. Ti, co se nehýbali, musí začínat pozvolna. Záleží na kondici každého," doplnila Mojžíšová. Podle ní je nejlepší svižná chůze v délce třeba 45 minut alespoň třikrát za týden.

Individualita

Je však nutné mít stále na paměti, že každý z nás je jedinečný. Co proto fungovalo u jednoho člověka, nemusí pomoci druhému. Důležité je myslet na sebe a to, co nám vyhovuje.

Podívejte se, jak se dá hubnout v přírodě:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.