Nejdříve prodlužovačka, pak klenoty. Klíčníci otevřeli Korunní komoru

Prezident republiky, předseda vlády, pražský arcibiskup, předseda Senátu, předseda Poslanecké sněmovny, probošt Metropolitní kapituly u sv. Víta a primátor hlavního města Prahy. To jsou držitelé klíčů od korunovačních klenotů.

Těchto sedm klíčníků se sešlo v pondělí 16. ledna ve 13 hodin ve svatováclavské kapli v katedrále svatého Víta, aby k příležitosti 30. výročí vzniku České republiky vyzvedli z Korunní komory korunovační klenoty. Ty budou následně vystaveny v příčné lodi svatovítské katedrály. 

Nejvyšší zámek měl odemknout prezident Miloš Zeman. Ten se slavnostního otevření také zúčastnil. Zámek ale za něj odemkl kancléř Vratislav Mynář. Odemykání sedmi zámků zakončil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Otevření Korunní komory ale doprovázely drobné komplikace. Po odemčení byla z tajné místnosti nejprve vyndána bílá prodlužovačka. Korunovační klenoty, které zraky všech přítomných pozorně vyhlížely, následovaly vzápětí.

[chooze:article;value:482904]

Zájemci si korunovační klenoty budou moct prohlédnout od 17. do 21. ledna. "Vystavení se tentokrát uskuteční v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha jako připomínka prvního veřejného vystavení v roce 1929," vysvětlil Hrad.

​Právě v roce 1929 byly svatováclavská koruna, královské žezlo, jablko a korunovační kříž poprvé vystaveny v původní Gočárově vitríně, ve které budou vystaveny i letos. Součástí expozice bude i mimořádné vystavení relikvie. Zájemci tak kromě korunovačních klenotů mohou spatřit i lebku sv. Václava.

Stejně jako v minulých letech je vstup na výstavu zdarma. Výstava bude otevřena od 9:00 do 17:00. Hrad upozornil, že není možné udělat rezervaci na konkrétní čas návštěvy. Přednost budou mít návštěvníci na invalidním vozíku s průkazem ZTP či ZTP/P.

Hrad vysvětlil, proč jsou korunovační klenoty k vidění jen jednou za pět let:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.