Nejen Slováci jsou rozdělení. Politici to mohou změnit, ale chybí vůle, říká expert

Někteří slovenští politici z obou rozhádaných táborů se snaží o uklidnění situace a opětovné spojení společnosti na Slovensku. Podle sociologa Hořejše to možné sice je, ale političtí představitelé by se museli opravdu snažit.

"To znamená ti, co reprezentují tu část společnosti, která je frustrovaná a nespokojená, i ti, kteří reprezentují tu část společnosti, která zase má pocit, že k tomu není úplně důvod. A není to vůbec jednoduché, znamenalo by to nějaký opravdu výjimečný krok, výjimečnou situaci. Obávám se, že reálně se o tom bude mluvit možná týden, dva a pak se trochu zase vrátíme do starých kolejí," zhodnotil Hořejš.

Je slyšet slova o tom, že je po středečních událostech potřeba změnit směřování slovenské politiky, že jde o poslední varování předtím, než se stane něco opravdu tragického. Jenomže k možným změnám je Hořejš skeptický.

"Viděli jsme útok na novináře pana Kuciaka, útok ve slovenském klubu Teplárna. Tak si myslím, že tady to semknutí bohužel, zvlášť když nás další volby, moc dlouho nevydrží. Ale pokud by se o to samozřejmě politici snažili, tak by to mohlo zafungovat, protože politici jsou opravdu vlivnými postavami ve společnosti. A v opakování v průzkumech se nám ukazuje, že oni jsou ti, kdo určují, řekněme, jakousi naštvanost nebo vyostřenost debaty mezi lidmi o politických tématech," objasnil.

[chooze:article;value:555637]

​Rozdrobenost médií a pozornosti lidí, sociální sítě a další vedou politiky nejenom na Slovensku, ale i ve světě k využívání stále extrémnějších prostředků, aby zaujali pozornost.

"Také ta politika je mnohem více o otázkách identity, o otázkách, kdo jsme my, kdo jsou ostatní, kdo je nepřítel, a méně o tom, jestli zvedneme daně, snížíme daně, nebo kdo je levice, nebo pravice. Takže to všechno vede k tomu, že skutečně více ta debata zhrubne," uvedl Hořejš.

"A druhá věc, kterou bych řekl, že k tomu přispívá, je, že také jsme viděli třeba na konci covidu, že i lidé, kteří chtějí protestovat, kteří jsou nespokojení, tak volí, řekněme, stále agresivnější prostředky jako sledování politiků, protesty přímo v místě bydliště, nějaké prostě vnikání do soukromého prostoru," dodal Hořejš. Celý rozhovor si můžete pustit pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.