Nejkrutější mrazy za 40 let. Meteorolog detailně popsal následující měsíce

Poslední zima byla v Evropě poměrně mírná, ta nadcházející může být naopak mrazivá. Vyplývá to z předpovědi Dilleyho, na kterou upozornil web EINPRESSWIRE.

"Existuje několik hlavních faktorů, které pravděpodobně vrátí vzorce počasí zpátky před rok 1982, což bylo období studenější a s více bouřemi, než posledních 40 let," prohlásil. To by se mělo podle něj týkat Evropy i Severní Ameriky

Rozhodnou o tom podle něj tři věci. Měl by podle něj ochladit sever Tichého oceánu, dále vývoj jevu El Niňo a ochlazování vzduchu nad oceánem.

[chooze:article;value:528069]

V Česku by El Niňo mohlo ovlivnit počasí spíše nepřímo. Mohlo by totiž vést k oslabení polárního víru. To by u nás podle meteoroložky Dagmar Honsové znamenalo mrazy. "Jakmile začnou tryskové proudy meandrovat, tak se můžeme velmi často setkávat s tím, že sem pronikne i studený polární vzduch," vysvětlila tento týden na TN Live.

Podle některých modelů by ale zima v Evropě mohla letos být teplejší, než je průměr. Vyplývá to například z odhadu webu Ten očekává chladnější zimu spíše v Americe.

Bouře Ciarán bičuje Evropu. Extrémní počasí jen tak neskončí, hrozí nebezpečí (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.