Někteří lidé pracující na dohodu budou mít nárok na dovolenou, navrhla vláda

Dohodáři by podle novely, která zamíří do Sněmovny, mohli mít nárok na dovolenou. "V naprosté většině případů, jak jsou dohody v České republice aplikovány, by tato situace nenastávala," upozornil Jurečka.

"Tam, kde by dohoda byla v realizaci 28 po sobě jdoucích dnů bez přerušení, tak v návrhu na základě i té transpozice je potom možnost realizovat buď dovolenou, nebo finanční vyrovnání za tu dovolenou," vysvětlil ministr. O tomto návrhu ještě vláda jedná s Evropskou komisí.

Součástí novely zákoníku je i platba zaměstnanci za práci z domova. Zaměstnavatel a zaměstnanec se tak mohou dohodnout, že náklady za práci z domova budou zaměstnanci dostávat paušální platbou určenou zákonem.

[chooze:article;value:496324]

"Je to stále dobrovolné, není to vymahatelné, zaměstnanec o to může požádat a zaměstnavatel mu musí minimálně písemně odpovědět," poznamenal Jurečka.

Na novele se vláda už dohodla se zaměstnavateli i odbory. S opozicí ještě o změnách kabinet nejednal. "Budou mít prostor na jednání Poslanecké sněmovny," avizoval Jurečka.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.