Nekula hrozí: Zveřejníme seznam obchodů, které zdražují potraviny zbytečně

Oproti únoru v březnu zdražování výrazně zpomalilo. "U cen průmyslových výrobců růst dosáhl na 10,2 %, což byla nejnižší hodnota od října 2021. Ceny zemědělských výrobců zpomalily o více než 10 procentních bodů na 11,6 %," upozorňuje vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.

Tato data okomentoval i ministr zemědělství ve středečním pořadu Napřímo. "Inflace u zemědělských komodit je meziročně na deseti procentech, to znamená, že zemědělci svůj přínos ve zlevňování potravin již přinesli a teď jsou na řadě zejména potravináři a hlavně obchodníci," vysvětlil Nekula. 

Plánuje proto do hry zapojit specializovaný finanční úřad, který má právo kontrolovat marže. Má tedy možnost zveřejnit seznam těch, kteří si účtují nad cenu nejvíce, což udělalo ministerstvo financí u pohonných hmot. "Nemohu vyloučit, že v brzké době k tomu úřad přistoupí a začne působit. To, co zafungovalo u pohonných hmot, toho chceme dosáhnout i u potravin. Před rokem pohonné hmoty šly k 50 korunám a nafta se v současné době dá pořídit kolem 30 korun," nastínil ministr. 

[chooze:article;value:500171]

Přesto tento krok nechce uspěchat. "Obchodníci se začínají lepšit, tak ještě chvíli počkám, že se chytí za nos. Potřebujeme umravnit ten trh, potřebujeme zdravou konkurenci. Máme sice nepřímé nástroje, ty ale i tak vytváří tlak a je potřeba v nich vytrvat," doplnil.

Některé ceny potravin klesly, jak dokazuje zpráva ČSÚ. Nižší cenu mají například brambory o 6,4 procent, dále také mléko, drůbež či mouka. Zelenina ale zdražila o více než 23 %. Dražší je i ovoce a vepřové maso. 

Obchodníci nebyli féroví

Meziročně byly v březnu ceny potravin vyšší o 11,6 % (v únoru o 22,2 %). "Vyšší byly ceny zeleniny o 77,2 %, brambor o 27,3 % a obilovin o 4,9 %. V živočišné výrobě byly ceny vyšší o 29,6 %. Vzrostly ceny vajec o 80,5 %, prasat o 47,6 %, mléka o 25,2 %, drůbeže o 24,9 % a skotu o 12,3 %. Ceny ovoce klesly o 10,2 % a olejnin o 17,6 %," uvádí ČSÚ.

Vysoké ceny potravin také řeší meziresortní skupina vytvořená ministerstvem zemědělství kvůli kontrolám marží, v minulém týdnu ministr zemědělství prohlásil, že výsledky kontrol cen v obchodech byly horší, než očekával. "Nemile mě překvapilo, že 75 % kontrol bylo s negativním zjištěním. Došlo k porušení potravinového práva, zákona na ochranu spotřebitele a další. Je to vysoké procento, to jsem vůbec nečekal," doplnil k tomu ve středu Nekula.

[chooze:article;value:499548]

Například podle zjištění České obchodní inspekce (ČOI) v posledních měsících v Česku docházelo k rozsáhlému porušování práv spotřebitele, a to nejčastěji v cenách.

"To, co se prezentuje jako sleva, by mohla být často normální cena. Například cukrovary zdražily cukr o šest korun a obchodníci o 14, před rokem stačilo obchodníkům, aby si přirazili na vajíčko jednu korunu. Podle ČSÚ si obchodníci začátkem roku přirazili dvě koruny. U jablek nebo brambor je obchodní přirážka 100 až 200 procent. Za mě je to bezdůvodné, obchodní řetězce hledají práh bolesti, co zákazník snese. Proto s tím bojujeme," doplnil.

Zdeněk Nekula chce se zveřejněním největších hříšníků ještě chvíli počkat:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.