Německo sužuje stávka dopravců. Potíže s cestováním se přelijí i do Česka

Německé odbory svolaly na pondělí mimořádně velkou stávku dopravců. Po celý den a nejspíše i v neděli a v úterý nepojedou v Německu žádné vlaky, autobusy a nepoletí ani letadla. Jedná se o největší stávku německých pracovníků od pádu Berlínské zdi, píše portál Euronews.

Masové německé protesty budou mít dopad i na české dopravce. Problematické jsou vlakové spoje, jejichž trasa vede přes hranice. Řada z nich v pondělí proto pojede jen v části cesty.

[chooze:article;value:496333]

Pondělní vlaky, které by jinak mířily do Drážďan a dále do Berlína a měst na severu Německa, proto skončí už v Děčíně a dál nepojedou. To platí v obou směrech, přičemž u vlaků jedoucích z Děčína do Prahy očekávají České dráhy zhruba čtvrthodinové zpoždění.

Složitá bude i situace na spoji mezi Děčínem a Budapeští. Vlak spojující Česko a Maďarsko vyjede v pondělí až z Prahy. Mezi Děčínem a Prahou bude fungovat náhradní doprava. V neděli i v úterý by měly vlaky jezdit bez problémů.

Omezení se bude týkat i nočních vlaků jedoucích mezi Prahou a švýcarským Curychem. V noci na pondělí se cestující dostanou vlakem z Prahy opět pouze do Děčína. Noc na úterý už bude přívětivější. Vlakem bude možné dojet až do německého Lipska, do Curychu však už pak žádný spoj nepokračuje. Stejně tak nebude fungovat žádná náhradní doprava.

Mimořádnosti v železniční dopravě

denní vlaky Eurocity Praha – Drážďany – Berlín

směr Praha – Drážďany
27. 3. vlaky EC 178, EC 176, EC 174, EC 378 a EC 170 jedou v úseku Praha hl. n. – Děčín hl. n. nejedou v úseku Děčín hl.n. – Drážďany hl. n. – Berlín – Hamburg/Kiel/Flensburg
27. 3. vlak EC 252 jede Budapešť Nyugati – Praha hl. n. a Praha hl. n. – Děčín hl. n. nejede v úseku Děčín hl.n. – Hamburg-Altona mezi částmi vlaky Budapešť – Praha hl. n. a Praha hl. n. – Děčín hl. n. není zajištěn přestup ve stanici Praha hl. n., část vlaku v úseku Praha hl. n. – Děčín hl. n. je vedena náhradní soupravou
směr Drážďany – Praha
27. 3. vlak EC 171, EC 379, EC 175, EC 177 a EC 179 jedou v úseku Děčín hl.n. - Praha hl.n. nejedou v úseku Kiel/Flensburg/Hamburg – Berlín – Děčín hl. n.
27. 3. vlak EC 253 jede mimořádně v úseku Děčín hl.n. - Praha hl. n. a Praha hl. n. – Budapešť Nyugati mezi částmi vlaku Děčín – Praha a Praha – Budapešť není přípoj ve stanici Praha hl. n. v úseku Děčín hl.n. – Praha hl.n. je vlak veden náhradní soupravou
27. 3. u vlaků EuroCity  v úseku Děčín hl.n. – Praha očekáváno zpoždění asi 10 až 15 minut
denní vlaky Eurocity v úseku Praha hl. n. – Děčín hl. n. a zpět jsou vedeny náhradní soupravou, ve vlaku nejsou zajištěny služby "restaurační vůz" a "přeprava jízdních kol"

noční vlaky Praha – Lipsko – Curych

směr Praha – Zürich
vlak EC 458 26./27. 3. jede pouze v úseku Praha hl. n. – Drážďany hl. n. - Lipsko hl. n., nebudou řazeny přímé vozy Praha – Curych  27.(/28.) 3. vlak jede pouze v úseku Praha hl. n. – Děčín hl. n., nejede v úseku Děčín hl. n. – Curych hl. n. 28./29. 3. vlak jede bez omezení v úseku Praha – Curych
směr Curych – Praha
vlak EC 459 (26./)27. 3. jede pouze v úseku Děčín hl. n. - Praha hl. n., nejede v úseku Curych hl. n. – Děčín hl. n., u vlaku očekáváno zpoždění asi 10 – 15 min. (27./)28. 3. jede vlak pouze v úseku Lipsko hl. n. – Praha hl. n., nejede v úseku Curych – Lipsko, ve vlaku nejsou řazeny přímé vozy Curych – Praha 28./29. 3. vlak jede bez omezení v úseku Curych – Praha

provoz vlaků linky U28 (Děčín – Bad Schandau – Sebnitz – Rumburk) je 27. 3. omezen takto:

vlaky jsou vedeny v úseku Děčín hl. n. – Dolní Žleb a zpět a v úseku Rumburk – Dolní Poustevna a zpět v úseku Dolní Žleb – Dolní Poustevna a zpět (v Německu) vlaky nejedou, náhradní doprava nebude zavedena
zdroj: České dráhy/TN.cz

Bezproblémová není ani letecká doprava. Do stávky se zapojili i pracovníci letišť po celém Německu. Už v neděli byly zrušeny dva lety do a z Mnichova. Tamní letiště oznámilo svou účast ve stávce a doporučilo zákazníkům, aby své lety zrušili či přeplánovali a aby neztráceli čas cestou na letiště.

V pondělí a úterý bude situace ještě horší. Celkem jde o 12 odletů a 13 příletů. "V pondělí budou zrušeny lety z Mnichova, Frankfurtu, Düsseldorfu a Kolína nad Rýnem. V úterý pak nepoletí ranní lety do Mnichova a Frankfurtu," sdělil mluvčí Letiště Václava Havla Michal Procházka. Kromě vlaků, autobusů a letadel bude stát i říční plavba. Autobusové spoje směřující z a do Česka se nijak nemění.

[chooze:article;value:494647]

Důvodem pro svolání stávky jsou nízké mzdy dopravců. Odbory požadují dostatečné navýšení mezd, aby se mohli pracovníci vyrovnat s inflací. "Víme, že stávkou ovlivníme a zasáhneme řadu cestujících. Nemyslím si ale, že bychom zacházeli příliš daleko," prohlásil podle portálu DW šéf německých Železničních a transportních odborů Martin Burkert.

V Paříži stávkují popeláři. Romantické uličky zaplnily tuny odpadků:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.