Německo už se připravuje na konflikt. Poprvé od studené války představí plán

V reakci na válku na Ukrajině a další ohniska světového napětí se německá armáda rozhodla připravit plán obrany země. Velitel německé územní obrany generálporučík André Bodermann ve čtvrtek prohlásil, že rozsáhlý dokument je důležitý kvůli odstrašení a bude mít čtyři pilíře, informuje stanice Mitteldeutscher Rundfunk.

Přísně tajný dokument bude mít podle německých médií několik stovek stran. Armáda by ho měla v březnu schválit po diskuzi v Berlíně s policií, civilní ochranou, vědci, představiteli energetického a logistického sektoru i spojenci. "Operační plán vychází ze současné bezpečnostní situace v Německu a celé Evropě. Měl by to být plán, který není jen myšlenkový koncept, ale představuje něco hmatatelného. Konkrétní kroky, co můžou fungovat," sdělil velitel v rozhovoru.

[chooze:article;value:537945]

Podle zpráv armády čelí Německo čtyřem zásadním hrozbám. "Neočekávám nějakou přímou třeba tankovou bitvu v Německu, ale naše kritická infrastruktura, tedy přístavy, mosty, energetické společnosti jsou samozřejmě ohrožené sabotáží," říká Bodemann podle deníku Süddeutsche Zeitung.

V případě ozbrojeného konfliktu v Evropě by podle něj v rámci NATO měli Němci na starost udržování trasy pro zásobování konvojů a podporu spojenců. V tomto ohledu bundeswehr už začal cvičit. Nový takzvaný Operační plán pro Německo by se měl totiž výrazně lišit od plánů z doby studené války, kdy se šéfové armády připravovali na to, že by byla případná frontová linie na hranicích berlínské zdi.

[chooze:article;value:537278]

​Druhý typ hrozby, tedy rozsáhlá dezinformační kampaň podle německé armády už probíhá. Ta spočívá v intenzivním ovlivňování mínění veřejnosti přes internet a sociální sítě. Dalším ohrožení jsou možné cílené útoky v kyberprostoru a údery na energetické společnosti a telekomunikace.

V jejich důsledku by se podle připravovaných plánů mělo Německo připravit i na obranu proti třetí největší hrozbě, v podobě masivní špionáže. Kvůli hrozbě balistických útoků na kritickou infrastrukturu bude podle generála Německo víc posilovat protivzdušnou obranu a budovat ochranný štít. 

Německo kvůli počasí zrušilo stovky letů. Problémy jsou i na železnicích (1/2024): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.