Němečtí zemědělci vyhrožují přerušením dodávek potravin. Přineslo by to zdražení

Němečtí zemědělci nesouhlasí s vládními škrty a vyhrožují i přerušením dodávek potravin. To by mohlo ovlivnit i ceny potravin v Česku.

"Pokud by se přestaly dovážet německé potraviny na český trh, znamenalo by to nižší konkurenci pro domácí výrobce. To největší riziko je, že by to znamenalo případný tlak na růst cen," zhodnotil ekonom David Marek.

"Skutečně bude záviset na tom, jak pojmou tyto odklady dodávek a taky hlavně jak dlouho. Pokud by k tomu nějak došlo, tak bude ještě menší česká domácí konkurence, a tím by se mohlo aspoň krátkodobě zase o něco více zdražit," řekl datový analytik společnosti DataRun Petr Bartoň.

[chooze:article;value:536341]

​Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy jde ale pouze o klasické stěžování zemědělců. "Není to tak, že kdyby došlo k nějakému výpadku, takže by se v Česku zhroutil zásobovací systém, vždycky je kam sáhnout," reagoval Prouza.

Do Česka se podle Prouzy dováží asi 20 procent potravin ze zahraničí, z toho přibližně 4 procenta z Německa. "Německo je opravdu doplňkovou zemí pro mléčné výrobky, pro uzeniny, a to jsou potraviny, co vždycky najdete," dodal Prouza.

Štáb TV Nova navštívil jednotlivé české supermarkety. "Zhruba polovina potravin je dovezená z Německa, alternativu bychom ale našli a cena by se dokonce příliš nelišila," okomentovala reportérka TV Nova Dominika Zelenková.

Podle Českého statistického úřadu se do Česka více potravin dováží, než vyváží. Nejvíce se dováží vepřové maso, brambory nebo třeba minerální vody.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.