Nemocnice na Bulovce nebrala pacienty v kritickém stavu. Neměla lékaře

Do odpoledních a nočních služeb tento týden nenastoupil dostatek lékařů z anesteziologicko-resuscitačního oddělení kvůli přetrvávajícím sporům s vedením nemocnice. Ve čtvrtek se situace vyhrotila.

Fakultní nemocnice na Bulovce ve čtvrtek odpoledne přestala přijímat pacienty v kritickém stavu. Záchranáři je tak museli rozvážet do jiných nemocnic. 

"V 15:30 mi zavolal ředitel Fakultní nemocnice Bulovka, že mu nenastoupila skupina lékařů ARO a lékařů urgentního příjmu. A že prosí, abychom nevozili pacienty v kritickém ohrožení života do Fakultní nemocnice Bulovka," sdělil ředitel Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy Petr Kolouch.

[chooze:article;value:525457]

Sanitky tedy pacienty v ohrožení života vozily do nejbližších zdravotnických zařízení. Problém je hlavně odpoledne a o víkendech, kdy lékaři slouží přesčasy.

"Přestože jsme další přesčasovou práci nastoupili, vedení nemocnice se distancovalo od hledání dalšího řešení. Stupňující se psychický nátlak ze strany vedení oddělení i nemocnice nyní však vedl k tomu, že od 10. října již někteří z nás přesčasovou práci skutečně nenastupují," uvedli protestující lékaři.

V pátek záchranáři problém nezaznamenali. Oddělení ARO je ale prý rozdělené na dva tábory – jedni protestují, druzí jsou proti. 

"Komunikace s lidmi, kteří odmítají sloužit, je velice obtížná, protože se o tom bavit nechtějí. A nám, kolegům, kteří chtějí v práci pokračovat, už nevěří," poznamenali neprotestující lékaři.

[chooze:article;value:525556]

Lékařů, kteří nastupují do odpoledních služeb, je prý málo a musí brát i služby kolegů. Odráží se to i na jejich psychice.

"Už prostě jsou ve stresu. Celou dobu se starali o pacienty, i když už dávno neměli v té práci být. A asi jako reakce na to, že se to pořád nehýbe, to řešení, nebo nemá v dohledu konec, tak teď udělali to, co udělali," řekl předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel.

Krize na ARO trvá od konce srpna, kdy došlo k výměně primáře. Ani s tím novým ale část lékařů spokojená není. "Zatím na to nemáme pozitivní reakci. Byť podle mého názoru jde o splnění požadavků, které nám byly z jejich strany tlumočeny," prohlásil Jan Michálek z ministerstva zdravotnictví. Vedení nemocnice se s nespokojenými lékaři setká v pondělí.

Rozhovor s ředitelem FN Bulovka Janem Kvačkem (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.