Nemocnice vás pošlou domů dřív. Expert vysvětlil, proč je to dobře

Je to lepší pro ekonomiku ve zdravotnictví a pacienti zase vítají, že se po operaci dostanou rychleji domů. Nově Centrum jednodenní péče otevřel zdravotnický holding AKESO v Berouně.

Po některých zákrocích bude stačit krátký odpočinek a pacienti se dostanou domů. Od operací žlučníku přes hysteroskopie po transplantace chrupavky – to všechno jsou zákroky, které je možné podstoupit v režimu jednodenní péče.

Slavnostního otevření nového centra se ve čtvrtek účastnil také ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). "Třicet let mě rozčiluje, že jednodenní medicína, která začala ve Spojených státech i v dalších zemích a je velmi silná v Německu, nebyla v České republice," uvedl ministr zdravotnictví.

[chooze:article;value:524813]

​"Snažil jsem se mimo jiné cestou odborných společností udělat maximum pro to, aby jednodenní medicína byla běžně dostupná také v Česku. Pak jsem se stal ministrem zdravotnictví a jedna z prvních věcí, kterou jsem začal řešit v rámci reformy zdravotní péče, bylo posílení jednodenní medicíny," dodal Válek.

Seznam zákroků jednodenní medicíny v Berouně je dlouhý. Zahrnuje výkony z oblasti artroskopie, koloproktologie, gynekologie, urologie i plastické chirurgie. AKESO je bude provádět celkem na pěti operačních sálech Rehabilitační nemocnice Beroun a také v Nemocnici Hořovice, jež má stejného majitele. Konzultace a předoperační vyšetření budou probíhat v Diagnostickém centru na pražských Butovicích.

Podle uznávaného kardiochirurga a senátora Jana Pirka (za TOP 09) je zkracování hospitalizací trendem, který v Česku můžeme pozorovat už několik let. "Když jsem začínal s kardiochirurgií, tak po operaci srdce pacienti strávili v nemocnici v průměru tři týdny a teď je to asi sedm dní," vysvětluje Pirk.

[chooze:article;value:524869]

"Zvlášť lůžka na jednotkách intenzivní péče jsou velice drahá. Ve světě se obecně, a platí to pro všechny lékařské obory, postupně doba hospitalizací zkracuje. Řada věcí se dá léčit ambulantně. Například ve Švýcarsku vyjde levněji, když starší člověk, který potřebuje nějaké infuze, zůstane doma a zdravotní sestra jezdí za ním," říká uznávaný lékař.

A upozorňuje, že se v nemocnicích lidé vystavují riziku takzvaných nozokomiálních nákaz. Jde o infekční onemocnění, které vzniká speciálně ve zdravotních zařízeních. Pro tyto nemocniční kmeny mikroorganismů je typická větší odolnost na antimikrobní preparáty a dezinfekce. "Pacienti můžou dostat infekci, která zkomplikuje jejich léčbu," dodává Pirk a připomíná, že při domácím léčení jsou lidé také v lepší psychické pohodě a to jim v jejich situaci pomáhá i s uzdravením.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.