Nemůžeme mít donekonečna pocit malosti, říká zvolený europoslanec Kolář

Ondřej Kolář se v pátek vzdal poslaneckého mandátu a nyní už se těší na novou politickou výzvu. Zejména pak na jednání bez obstrukcí, na která byl doposud zvyklý z Poslanecké sněmovny. "To v Evropském parlamentu ani není možné, takže se těším, že jednání budou opravdu efektivní, konstruktivní a že tam bude platit to, že když se udělá nějaká dohoda, tak se bude ctít," řekl.

V Bruselu se chce soustředit hlavně na posilování bezpečnosti a určitou "resuscitaci" zahraniční politiky Evropské unie. "Přijde mi, že to je něco, čemu Evropa nevěnovala zas až tak velkou pozornost. Pro mě je to naprosto zásadní, protože těmto těm tématům se věnuji tady doma a myslím si, že žijeme v době, která si to vyžaduje," řekl. Dodal, že by Evropa měla být co nejvíc sebevědomá a odolná.

[chooze:article;value:559905]

Po volbách se do Evropského parlamentu dostaly subjekty inklinující k populismu a extrémismu. Podle Koláře to ale nálady v jednotlivých frakcích, které parlament tvoří, neovlivní. "Populisticko-extremistické tendence tam budou trošku silnější. Ale když se podíváme na ty počty, tak Evropská lidová strana zůstává nejsilnější frakcí. Socialisté, pravda, oslabili. My jsme naopak posílili, myslím tedy EPP. Ale dohromady, když se bude pokračovat tak, jak to fungovalo teď, tak si myslím, že ta debata až tolik ohrožena nebude,“ zanalyzoval současnou situaci.

K tomu, aby k nárůstu úspěchu populistických stran v budoucnu nedocházelo, je podle Koláře potřeba změnit komunikaci směrem k lidem. "Musíme jim efektivně a přitom srozumitelně říkat, co děláme a proč to děláme,“ uvedl. "Má to být jeden z klíčových úkolů, je potřeba přispět k oživení debaty o pozitivních věcech, které nám plynou z členství v Evropské unii," dodal.

"Lidé říkají, že jsme malá země a co my v Evropě zmůžeme. A my se musíme pokusit lidem vysvětlit, že my jsme ta Evropa. Není to tak, že někdo rozhoduje o nás. Nemůžeme mít pořád do nekonečna nějaký mindrák nebo pocit malosti," uvedl příklad efektivní komunikace.

Podívejte se na sestřih z Televizních novin:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.