Nenapadáme zájmy NATO, tvrdí Čína. Alianci ale poslala tvrdé varování

"Vyhlášené ambice a nátlaková politika Čínské lidové republiky zpochybňují naše zájmy, bezpečnost a hodnoty," uvedla Aliance v komuniké. V textu hovoří i o nekalých hybridních a kybernetických operacích Pekingu. Čína podle NATO používá ekonomické páky k posilování svého vlivu a vytváření strategických závislostí.

Na prohlášení ze summitu ve Vilniusu rychle zareagovala čínská diplomatická mise při Evropské unii, upozornila agentura Reuters. Peking se proti komuniké ohradil a odmítl jej. NATO podle zástupců asijské země zkresluje čínské postoje a politiku, nebere v úvahu základní fakta a záměrně ji poškozuje.

[chooze:article;value:512752]

Zároveň poslala Čína Severoatlantické alianci varování, informoval deník Financial Review. "Na jakoukoli akci, která ohrožuje legitimní práva a zájmy Číny, jasně zareagujeme," uvedla v prohlášení. Ohradila se proti "posunu NATO na východ do asijsko-tichomořského regionu". 

Summitu NATO, který začal v Litvě v úterý, se účastní několik lídrů asijských zemí. Hlavním tématem je válka na Ukrajině, mluvilo se ale i o roli Pekingu. "Čína stále více zpochybňuje mezinárodní řád založený na pravidlech, odmítá odsoudit válku Ruska proti Ukrajině, vyhrožuje Tchaj-wanu a výrazně posiluje vojenské síly," sdělil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg. Čína ale podle něj není protivníkem NATO. Komuniké se zároveň vůbec nezmiňuje o Tchaj-wanu.

Summit NATO odstartoval v úterý:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.