Nešel ani na přednášku, škola po něm chce statisíce. Poškozených je více

Theodor Matějíček byl přijat na soukromou Vysokou školu ekonomie a managementu v pražských Stodůlkách. Už během uvítacího setkání se ale rozhodl, že tam studovat nebude.

"Já jsem hned po dvou hodinách zjistil, že to není nic moc pro mě. Neabsolvoval jsem ani jednu hodinu studia," řekl bývalý klient VŠEM Theodor Matějíček. Po více než dvou letech ale dostal elektronický platební rozkaz, aby škole zaplatil přes 200 tisíc korun. Matějíček se snažil se školou domluvit, ale neuspěl. Na uvítací hodině totiž podepsal takzvané Smluvní prohlášení studenta.

"Byl tam nějaký dokument, který podepisovali všichni. Já jsem si to chtěl přečíst v klidu, podívat se na to, ale ani mi to nedovolila. Řekla prostě: 'Buď podepiš, nebo odejdi.' Tak jsem prostě nevěděl. Mladej, blbej, tak jsem to podepsal," vysvětlil.

[chooze:article;value:554394]

"Je uvedeno, že se zavazuje k platbě bezpočtu různých poplatků, a to i v případě, že by na škole vůbec nestudoval. Připomínalo mi to praktiky prodavačů hrnců. Dle mého názoru jsou v rozporu s dobrými mravy a ve svém důsledku i v rozporu s ústavním právem České republiky," prohlásil advokát Jan Březina.

Advokát Theodora Matějíčka podal proti platebnímu rozkazu odpor a teď se brání v řádném soudním řízení. Tenhle případ rozhodně není jediný. Další, kdo má škole podobně platit, tedy Natálie Hajná, lhůtu pro podání odporu nestihla a skončila v exekuci, i když studium po půl roce ukončila.

"Od školy vlastně vůbec nic nepřišlo. Když my jsme se dostali na soud, tak nám bylo řečeno, že soudní řízení už proběhlo. O nás bez nás," sdělila.

"Zastupoval jsem v minulosti klienty, se kterými jsme dosáhli rozsudku, kterým byla žaloba VŠEM zamítnuta," uvedl Březina.

[chooze:article;value:554693]

Vysoká škola ekonomie a managementu se brání, že studenty o tom, co je v případě ukončení studia čeká, řádně informovala. 

"Veškeré informace o průběhu a administraci studia jsou podrobně popsány a široké veřejnosti dostupné na webových stránkách VŠEM a příslušném Smluvním prohlášení studenta," vzkázala VŠEM.

Podle ministerstva školství jsou ale takové praktiky v rozporu se zákonem. Podle advokáta by dokonce ministerstvo mohlo soukromé škole odebrat souhlas s poskytováním vysokoškolského vzdělání.

Diví se i politici

Vysoká škola by měla požadovat platbu jen do výše skutečných nákladů, které jí vznikly, pokud přijatý student ke studiu nenastoupí nebo ho předčasně ukončí. To tvrdí námi oslovení politici.

"Rozhodně je ale neetické, aby pokud skutečně nenastoupili, tak aby byla vymáhána celá částka. Exekuční řád je taková státem podporovaná lichva. Mně prostě přijde neetické, aby vymáhaná částka násobně překročila ten původní dluh," poznamenal místopředseda Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Zdeněk Kettner (SPD).

Praktiky Vysoké školy ekonomie a managementu jsou v rozporu se zákonem o vysokých školách. Ministerstvo školství proto se soukromou školou vede správní řízení.

[chooze:article;value:548243]

"Toto správní řízení v tuto chvíli probíhá, nelze k němu tedy říci více informací. Ministerstvo školství nemůže vstupovat do smluvního vztahu mezi studentem a soukromou vysokou školou," upozornila mluvčí resortu Tereza Fojtová.

"Tam je problém spíše na straně ministerstva školství, které vlastně dlouhodobě v podstatě trpí téhle vysoké škole, že používá takovéto praktiky vůči svým studentům, respektive nenastoupivším studentům do studia. A proto jsem v této věci podala na ministra školství Beka (STAN, pozn. red.) interpelaci, protože si myslím, že to jistě lze nějakým způsobem řešit," řekla poslankyně Barbora Urbanová (STAN).

"Já si nemyslím, že je to o zpřísnění legislativy, je to o efektivitě obrany těch lidí," reagoval poslanec Patrik Nacher (ANO).

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.