Nespavost trápí miliony Čechů. Lze s ní přitom jednoduše zatočit

Nespavost, odborně také insomnie, postihuje až dva miliony Čechů. Lidé s touto poruchou spánku mají problémy s usínáním, navíc časně vstávají. Po probuzení už však člověk nedokáže znovu usnout. Typické také je, že se probudí i několikrát za noc.

Podle odborníků se přitom často jedná o přechodnou nespavost, která trvá maximálně týden. Způsobuje ji zejména stres a vypětí. Objevit se může také jako následek krátkodobé nemoci nebo v důsledku cestování mezi pásmy, tzv. jet lag.

[chooze:article;value:543309]

Podle lékárníka Stanislava Bielesze z Lékárny AGEL v Třinci může člověk zkusit překonat nespavost sám. Stačí si například upravit spánkovou hygienu.

"Úpravou spánkové hygieny mám na mysli vytvořit si ideální prostředí pro kvalitní spánek. Toho docílíte úplnou tmou v místnosti, ve které spíte, a správnou pokojovou teplotou, která by se měla pohybovat v rozmezí od 15 do 19 °C," popsal Bielesz.

Proto je vhodné před spaním v místnosti vyvětrat. "Pro rychlé usínání a nerušený spánek během noci je také důležité chodit spát a vstávat pravidelně vždy ve stejnou dobu a snažit se tento režim dodržovat s maximálně půlhodinovou odchylkou," doplnil farmaceut.

Je dobré navíc dodržovat také několik pravidel. "Pro lepší usínání doporučuji alespoň šest hodin před spaním nepít kávu, čaj ani jiné kofeinové nápoje a vypít maximálně dva šálky za den. Večer se minimálně dvě hodiny před spaním vyhněte cigaretám, alkoholu a těžkému tučnému jídlu, které zatěžuje žaludek. Místo toho si dejte raději lehkou a dobře stravitelnou večeři," poradil Bielesz.

[chooze:article;value:533664]

"Do svého denního režimu zařaďte také pravidelný pohyb, který podporuje lepší spánek. Večer je pak ideální jóga či meditace. Přes den si nedávejte dlouhého poobědového šlofíka, protože si tím narušíte svůj pravidelný spánkový rytmus. Těsně před spaním místo po telefonu sáhněte po své oblíbené knížce nebo vyzkoušejte relaxační koupel. V kombinaci s mlékem a medem vás dokáže příjemně uvolnit a dopomůže k lepšímu spánku," doplnil lékárník.

Problém však může nastat v případě, kdy se člověk cítí neustále unavený a s nespavostí bojuje více než týden. A to často i navzdory tomu, že se snaží dodržovat dobré návyky.

"V takovém případě se totiž může jednat o chronickou insomnii, která může vzniknout jako primární onemocnění nebo jako důsledek jiné nemoci (nejčastěji se jedná o depresi) a může vést až k vážným zdravotním problémům," varoval Bielesz. Lidé by pak neměli na nic čekat a raději navštívit svého praktického lékaře.

Čechy s poruchami spánku není kde léčit a nemocných přibývá (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.