Neúspěšní prezidentští kandidáti se soudí. Šanci na boj o Hrad stále mají

Zatímco devět kandidátů už je v plné prezidentské kampani, Karel Diviš, Karel Janeček a Libor Hrančík stále doufají, že se k nim ještě připojí. Obrátili se na Nejvyšší správní soud, který rozhodne nejpozději během příštího týdne.

"Je to přijatelná lhůta. Kdyby NSS rozhodl, že byli nepřijati neoprávněně, budou mít čas se ještě plnohodnotně volby zúčastnit," myslí si ústavní právník Aleš Gerloch.

Největší šanci má podnikatel Karel Diviš. Tomu chybělo jen 116 podpisů k překonání hranice 50 000 podpisů, a tak ho přepočítání může mezi kandidáty vrátit. "O něm se toho moc nevědělo, takže by mu to, že se o něm mluví v souvislosti s vyřazením, mohlo naopak pomoci," spekuloval politolog Jan Herzmann.

[chooze:article;value:477435]

Karel Janeček se zase podivoval nad množstvím neuznaných podpisů pod jeho kandidaturou, včetně jeho vlastního. A podal stížnost nejen k Nejvyššímu správnímu soudu, ale i k Ústavnímu soudu.

Za nespravedlivé považuje, že u senátora nebo poslance stačí napsat celé jméno, funkci a podpis. Občané musí uvést kromě jména ještě datum narození, adresu a číslo občanského nebo cestovního dokladu. "Může požádat o přednostní projednání. Kdyby to ale Ústavní soud stihl, volby se určitě odkládat nebudou," prohlásil Gerloch.

Kandidátů ale nakonec může být jen osm. Nejvyšší správní soud totiž také řeší stížnost senátorů, kterým se nelíbí, že Denisa Rohanová podala kandidaturu loni 21. října, tedy ještě před vyhlášením volby. A podepsali ji poslanci, kterým vypršel mandát a v Poslanecké sněmovně už nejsou.

[chooze:article;value:478528]

"Není to v pořádku. Podle mě to soud potvrdí a Rohanovou sundá z kandidátky," domnívá se politolog Jiří Pehe. První kolo prezidentské volby bude 13. a 14. ledna. Předpokládá se, že volit půjde kolem 5 milionů Čechů.

"Z toho pořád 1,75 až 2 miliony stále nejsou rozhodnuté, takže se může stát, že někdo, kdo je na chvostu teď, se může stát černým koněm," řekl Herzmann. Je otázkou, jestli by dodatečné povolení ucházet se o Hrad kandidátům samotným pomohlo, nebo by jim naopak týdny nejistoty sebraly čas v kampani.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.