Nevěděl to ani největší fanoušek. Režisér odhalil tajemství Účastníků zájezdu

Film Účastníci zájezdu byl roce 2006 vůbec nejsledovanější v českých kinech, bylo na něm více než 800 tisíc diváků. Přitom šlo o režisérský debut Jiřího Vejdělka. "Podle knižní předlohy Michala Viewegha se to odehrává v Chorvatsku. To ale bylo daleko, takže jsme hráli většinu toho Chorvatska na severu Itálie, kde jsme našli hlavní hotel a tu pláž," nastínil Vejdělek.

Sice občas jeli natáčet i něco do Chorvatska, ale to bylo jen pro pár členů štábu. "Pro několik záběrů jsme si do Chorvatska dojeli speciálním autobusem. Jen já, řidič autobusu, kameraman a asi dva lidi ze štábu, ostatní jsme tam nepustili. Jinak jsme většinu točili na severu Itálie, tuším, že se to tam jmenuje Sistiana," vzpomíná režisér.

[chooze:article;value:477466]

​Nejnáročnější přitom bylo hledání samotného hotelu a vhodné pláže. "Začali jsme v Chorvatsku, projeli jsme Slovinsko a nic se mi nezdálo. Chtěli jsme to vzdát, tak jsme si řekli, že se podíváme na sever Itálie. Taky už to nevypadalo dobře, ani tam jsme nenašli, co by se mi líbilo," nastínil Vejdělek.

"Už to vypadalo, že se domů vrátíme s nepořízenou a smutní. Ale pak jsme si potřebovali odskočit, tak jsme někde zastavili a hledali místo, kde si odskočíme. No a pak jsme se vynořili a z houští na nás vykoukl ten hotel a krásná oblázková pláž jako z Chorvatska," popisuje režisér náhodu, která film téměř zachránila.

[chooze:article;value:476704]

​Většina štábu byla česká, ale při zahraničním natáčení samozřejmě musí pomáhat místní. "Právě v Účastnících zájezdu ti komparzisté byli Italové a ta domluva s nimi byla o dost složitější. Asistent režie musel vydávat pokyny dvojjazyčně, přičemž morálka českého osazenstva byla výrazně vyšší než toho italského," zmínil složité domlouvání. 

Natáčení filmu o dovolené se mnohým může zdát jako dovolená samotná. Herci přitom museli hrát, že je jim teplo u moře při zářijových teplotách, při kterých moře nemělo ani 15 stupňů. "Anička Polívková leží na pláži v lehátku a hraje letní dovolenou, museli jsme to stihnout dřív, než ta husí kůže byla vidět. A pamatuju si na jeden záběr, kdy uprostřed toho záběru kolem ní lítaly slunečníky, protože se zvedl studený vítr," uzavírá Vejdělek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.