Nová etapa války na Ukrajině. Rusko zřejmě poprvé použilo obávanou bombu

"Rusko poprvé zaútočilo pomocí sovětské těžké letecké bomby ODAB-1500, termobarickou střelou. Zasažena byla osada Velyka Pysarivka v Sumské oblasti," informoval v sobotu polský novinář Tomasz Grzywaczewski na sociální síti X.

Zprávu potvrdil i německý korespondent deníku Bild Julian Röpcke. Podle něj stoupl po výbuchu dým do výšky jednoho kilometru. Rusové ani Ukrajinci zatím použití obávané bomby nepotvrdili, upozornil web Gazeta.pl.

O bombě mluvil pro Kanal 24 i ukrajinský vojenský expert Oleksandr Kovalenko. Zdůraznil, že jde o velmi silnou pumu, kterou Rusko bude používat i na civilisty. "V epicentru je obrovský tlak 120 atmosfér, před kterým se téměř nelze schovat. Proto jsou tyto bomby extrémně nebezpečné, dokonce více než klasické FAB - FAB-500, FAB-1500," prohlásil.

[chooze:article;value:548853]

Rusové se tak podle něj i Grzywaczewského možná připravují na další fázi války, při které se soustředí na Sumskou oblast. Leteckých útoků totiž v posledních týdnech přibývá.

"Je znepokojivé, že stále více a více útoků probíhá na Sumskou oblast a samotné Sumy, tedy na sever, kde hrozí, že Rusko vytvoří druhou frontu," uvedl Grzywaczewski. "Ukrajina nutně potřebuje nové dodávky systémů protivzdušné obrany a munice," dodal.

Putin hrozí odplatou za útok v Moskvě. Z pomoci teroristům osočil Ukrajinu (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.