Nová mutace covidu vtrhla do Česka. Šíří se rychlostí blesku, varuje Prymula

"Za současný prudký nárůst covidu-19 v České republice je pravděpodobně zodpovědná varianta koronaviru JN1, která se rychle šíří v Evropě i ve Spojených státech a brzy se stane zcela dominantní," upozorňuje biochemik a imunolog Zdeněk Hel na sociální síti X.

Epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula upřesňuje, že v Česku nyní koluje více variant omikronu než pouhá varianta JN1.

[chooze:article;value:532636]

​"Je jich tady nepochybně vícero. Zároveň však nepochybuji, že se JN1 na tom současném šíření podílí," říká pro TN.cz Prymula. "Je však otázkou, jestli máme dostatek dat, protože se vzorky moc nesekvenují, takže přesný přehled o všech variantách covidu, které tady nyní máme, k dispozici není," upozorňuje.

Nějakého závažného průběhu nemoci v případě JN1 se však neobává. "Patří mezi varianty omikronu. Pro ty nové včetně JN1 je typické rychlejší šíření, zároveň ale nemají vážnější klinický průběh než ty předchozí," uklidňuje Prymula.

[chooze:article;value:525023]

​Proto podle něj musíme počítat s dalším nárůstem počtu nemocných. "Současná vlna je už poměrně dlouhá a probíhá od září. Předpokládám, že se časem oploští. Nárůsty počtu nemocných nejsou explozivní a neměly by ohrozit kapacitu nemocnic. Ty jsou nyní naplněny z jedné desetiny," vysvětluje exministr.

Kromě covidu očekává v lednu rovněž nárůst počtu případů chřipky. "Riziko souběhu obou onemocnění však příliš vysoké není, protože během nemoci se organismus silněji brání a obvykle příchod dalšího patogenu neumožní," dodává Prymula.  

Vakcíny škodí, tvrdí imunolog Drbal. Zachraňují životy, oponuje Prymula (26/11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.