Nová naděje pro pacienty s Parkinsonem. Příznaky mizí z minuty na minutu

Marie Pátková trpí Parkinsonovou nemocí už 10 let. Poslední rok se její stav ale zhoršil a žádná léčba nezabírala. 

"Klepala se mi ruka a postupně během roku se mi začala klepat i noha. Chytit do ruky hrneček nebo jíst jako člověk, tím chci říct vzít si do ruky příbor, to nepřipadalo v úvahu," říká 62letá Marie Pátková.

[chooze:article;value:529840]

​Právě třes, ztuhlost a zpomalení jsou nejčastější příčiny Parkinsonovy nemoci. Tyto příznaky ale díky operačnímu zákroku u Marie Pátkové takřka z minuty na minutu zmizely.

"V současnosti jsem schopná se i podepsat. Ta operace znamenala velký, velký zlom a moc mně pomohla," pochvaluje si paní Patková.  

[chooze:article;value:524028]

Zákrok spočívá v tom, že odborníci zavádí hluboko do mozku stimulační elektrodu. "Máme nové místo v mozku, které se zdá, že je minimálně stejné nebo možná ještě více účinné, než které bylo doposud," vysvětluje Robert Jech, přednosta Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. 

"Pomocí elektrod a slabých elektrických impulsů jsme schopni zabránit například dominantnímu třesu, ale i jiných parkinsonských příznaků," uvádí Jaromír May, neurochirurg Nemocnice Na Homolce.

Další pacienti by mohli být operováni ještě letos. Úplně vyléčit se ale nemoc nedá. Dodnes se nepodařilo zjistit ani její přesnou příčinu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.