Nová šéfka SOCDEM: Půjdu s každým, kdo to vidí jako já, řekla Maláčová

Bára Divišová hned na začátku rozhovoru připomněla Hustou dvojku, tedy součást předvolebního marketingu SOCDEM, tehdy ještě ČSSD, kdy se před sněmovními volbami 2021 spojila Jana Maláčová a Matěj Stropnický. Maláčové položila otázku, zda vznikne něco jako Hustá dvojka v sukni s odkazem na možné spojení s Kateřinou Konečnou, šéfkou komunistů.

"To asi každého nejvíc zajímá. Uvidíme. Mám pocit, že adeptů na tu druhou část Husté dvojky, je hodně, tak uvidíme," reagovala Maláčová.

Novopečená předsedkyně SOCDEM kandidovala na tuto pozici neúspěšně i v roce 2021. "Tehdy jsem si myslela, že nastala doba, kdy je skutečně potřeba dělat tu starou dobrou sociálně demokratickou politiku, kterou si myslím, že představuju. Tu starou, tu tradiční, která prostě fakt řeší problémy toho běžného lidu," řekla. Prozradila také, že letošní kandidaturu si rozmyslela až toto léto.

[chooze:article;value:577581]

​Do sněmovních voleb zbývá asi jen rok. Maláčová ale nehází flintu do žita. "Dá se změnit všechno. Já jsem nikdy nevěřila na takové ty povídačky, že teď už nejde vůbec nic a je to úplně ztracené," míní.

V souvislosti s budoucí SOCDEM se mluví o tom, že by se mohla před nadcházejícími sněmovními volbami utvořit širší koalice na levici. "Já už několik týdnů poctivě říkám, že všichni ti, kteří mají stejný cíl a chtějí dělat podobnou politiku jako já, jako sociální demokracie, tak s těmi se spojím," ujistila Maláčová.

"Přestaňme chodit kolem horké kaše. Když jsem sem jela, tak jsem poslouchala jeden mediální komentář. Pán z taxíku mi říká, že přesně to máte dělat. A to jsou starosti normálních lidí v téhle zemi. Neustále se v posledních letech jede politika na nějakých abstraktních tématech jako slušnost versus neslušnost. Neustále se řeší zahraniční politika, což já neříkám, že to není důležité. Naopak je to důležité. Ale pojďme si konečně říct, že nám v téhle zemi ujela všechna podstatná témata," prohlásila.

[chooze:article;value:577392]

​Jako první dvě důležitá témata zmínila drahé bydlení a nízké mzdy. "V podstatě místo toho, abychom se bavili o tom, proč máme tak strašně drahé a většinou nekvalitně dovážené potraviny, tak se tady hádáme. A do toho všeho nám přijde jako téma, že paní prezidentová nemá na šaty. Nebo jestli si zaslouží politici potom, co přidali zaměstnancům státu 1 400 korun, tak jestli si zaslouží přidat 14 procent? Takže já bych chtěla dělat politiku, která pomůže lidem a která začne řešit to, co oni od rána do večera nezvládají sami, a platí si daně, aby to za ně dělal stát," dodala.

Podle Maláčové nesmí sociální demokraté riskovat, že by se opět nedostali do Sněmovny. Zatím se totiž do Sněmovny nevrátila žádná strana, která z ní na dvě období vypadla. "Vůbec nesmíme riskovat. Zároveň ta dynamika, která v politice funguje, tak nám jasně ukazuje, že lidi chtějí, abychom se spojovali a aby neriskovali, že jim propadne hlas," řekla. Na celý díl pořadu se podívejte pod titulkem článku.

[chooze:poll;value:da7a0958435b41f00927a17001d8a1d7764512e3]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.