Nová zelená úsporám představuje podporu seniorů i nízkopříjmových domácností

"Díky změně financování podpoříme více domácností než dosud. Vedle dotací pro rodinné domy, kde už dnes nízkopříjmovým domácnostem pomáháme, nově přidáme podporu i pro bytové domy, v nichž žijí senioři, rodiny pobírající příspěvek na bydlení nebo lidé se třetím stupněm invalidity. Podpoříme nízkopříjmové vlastníky bytových jednotek a družstevních podílů tak, aby kvůli obavám z navyšování pravidelných příspěvků do fondu oprav nebrzdili nákladné renovace domů. Žadatele z hospodářsky a sociálně ohrožených území zvýhodníme o 10 procent vyšší dotací. Podporu jsme připravili i pro bytové domy ve vlastnictví obcí," přiblížil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Konkrétní výše dotace pro bytové domy se liší podle typu vlastníka, základní nabídka je doplněna o možnost výměny starých plynových kotlů.

SVJ a bytová družstva

  • Nově mají možnost čerpat dotaci zálohově a také dostanou bonusové plnění za každou nízkopříjmovou domácnost.

Obce, kraje, nadace, příspěvkové organizace

  • Budou mít možnost využít dotace ve výši až 70 procent vynaložených nákladů.

[chooze:article;value:507456]

​"Jednou z cest k omezení nákladů na energie jsou úsporná opatření a snižování spotřeby. Z tohoto pohledu je určitě zajímavé navýšení dotace na zateplení. Od září může žadatel na komplexní zateplení domu získat dotaci až do výše 950 tisíc korun, což je o 300 tisíc víc než dosud," uvedl Jiří Matoušek, člen představenstva a marketingový ředitel společnosti Centropol.

Změna nastává také u novostaveb, u nichž byly dotace navýšeny až na 535 tisíc korun. Nově se však podpora bude vztahovat pouze na objekty v nejvyšším energetickém standardu. V nové etapě programu startující v září zůstává možnost kombinovat podporu na několik různých opatření v rámci jedné žádosti. Nemění se ani motivační bonus ve výši 10 tisíc korun za každou takovou kombinaci.

Vláda myslí také na mladé rodiny a připravuje zbrusu nový balíček s pracovním názvem "Oprav dům po babičce" zaměřený právě na mladé žadatele. Všechny typy podpory mají podle ministra životního prostředí pomoci s rekonstrukcí českého bytového fondu, který patří mezi nejzastaralejší v celé Evropské unii. Cílem je navýšit tempo renovací až na tři procenta ročně, aby se obnova bytového fondu uskutečnila v průběhu třiceti let.

O dotace z programu ministerstva životního prostředí Nová zelená úsporám Light je velký zájem (3/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.